Проблемът не е, че Алексей Петров е пуснат от ареста, а че обвинението е разколебано
Проблемът не е, че Алексей Петров е пуснат от ареста, а че обвинението е разколебано / Sofia Photo Agency
Татяна Дончева – събеседник в „Денят” на Дарик, 14.10.2010
33639
Татяна Дончева – събеседник в „Денят” на Дарик, 14.10.2010
  • Татяна Дончева – събеседник в „Денят” на Дарик, 14.10.2010

Любопитни сюжети ни предлага тази седмица. Седмица, в която след 8-месечен престой в затвора Алексей Петров беше пуснат под домашен арест. Вниманието на медиите от иначе съдебния казус с "Октопода" все повече навлиза в сферата на политиката. Особено след като РЗС, като един вид говорител на Алексей Петров, обявиха намерението му да влезе в политиката и да изгради един нов консервативен политически проект.

За това и за други актуални теми от последните дни - Татяна Дончева, един от лидерите на "Движение 21", е събеседник в "Денят" на Дарик радио:

Като юрист кажете - свърши ли си работата обвинението, след като Алексей Петров е под домашен арест, а октоподът всъщност се превърна в едно малко октоподче? Оказа се, че вече се визира група от три лица и преследването вероятно ще се съсредоточи основно върху случаите на рекет.

Прокуратурата се ръководи от министъра на вътрешните работи и затова се създава външно впечатление, че Борис Велчев някъде се е загубил по пътя. А министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, според своето разбиране и квалификация, подходи изключително непрофесионално по случая. За да започнеш арест срещу който и да било човек, е необходимо да имаш достатъчно данни, че няма арестът да се окаже незаконен. Това изисква предварителна работа, каквато по този случай нямаше въобще. Няма никакво значение дали Цветан Цветанов е знаел от свои близки, приятели и други близки и приятели на премиера нещо за Алексей Петров. Необходима е предварителна работа, за да може на практика да се осигури законността на мярката за неотклонение и добрият край на резултата от разследването в крайна сметка. Аз не знам дело, което да е започнало с арест и оттам нататък да се събират доказателства, което да е довело до успех, особено когато имаш разследване срещу хора, които са устойчиви, здрави и които не биха се уплашили от условията в един арест. Провалът на прокуратурата е рано още да бъде дискутиран, защото в крайна сметка мярката и произнасянето на съда по мярката не е критерий за работата на обвинението. Аз не знам защо сегашните управляващи толкова настояват, че всички трябва да бъдат задържани. Местата в предварителните арести са ограничени и са ограничени за лица, които могат да се укрият и да извършат други престъпления. Така че, тя изобщо не е задължителна. Ако говорим, че това е атестат за обвинението, изключете го. Не е проблемът, че Алексей Петров е пуснат от ареста. Проблемът е, че обвинението е разколебано, и това може да се заключи от дискусиите по мерките за неотклонение, и че въпреки натиска на правителството и въпреки предубеденото обществено мнение... в крайна сметка съдът, ръководейки се от фактите, трябваше да промени мярката.

Смятате, че има проблем в събирането на доказателства, а не толкова, че има проблем с онзи гаф. Помните, че делата бяха разделени на две, прехвърляха се материали от едно дело в друго, накрая остана това малко октоподче.

Това процесуално упражнение на колегата Костов е съвършено излишно за правови държави, които търсят истината. А за нас като граждани е важно да се търси истината такава, каквато е. Дали Алексей Петров е престъпник, рекетьор и т.н., обществено опасен елемент, не е работа на разни длъжностни лица да се упражняват по този начин. Аз даже бих казала, че е грубо нарушение на всякакви правила в една нормална демокрация. В крайна сметка важни са фактите, които са събрани по делото, и върху това трябва да почиват съдебните решения. Не може такъв натиск, не може такова изнудване. Днес чета в някои проправителствени вестници, които се възприемат като официози, кой на кого дал подкуп и т.н. Ама, ако имате доказателства, извадете фактите, недейте прави внушения, недейте така да профанирате нещата. Твърдения как са купени апелативните съдии и т.н. Уверявам ви, днес няма смисъл да бъде купуван нито един съдия. Никой няма да си сложи главата в торбата. Но когато изнудваш съда всеки месец да се произнася по мярка, за която даваш все по-малко и по-малко доказателства, това наистина е нередно.

Съдът и днес реагира с декларация на казаното от вътрешния министър. Но виждате ли основание в това, което съобщи Борис Велчев, че се проверява или ще се проверява дали има прокурори, които не са работили съвестно по делото? И докъде трябва да се стигне с тази проверка, до Никола Филчев ли във времето назад?

Първо, трябва главният прокурор да се изправи прав. Имала съм възможност не за първи път да кажа, че главният прокурор трябва да има гръбнак, а не английски език. Това трябва да бъде достолепен човек, който внушава респект към институцията си. Прокуратурата води разследването. И онези лица, които технически трябва да го изпълнят, са органите на МВР. Казвам това за някои несведущи интернет чатаджии, които бяха написали, че по това дело е виновна съдебната система, защото разследването го извършвало Националната следствена служба. Не се извършва от следствени служби. Разследването се извършва в случая от МВР. И ако то не може да събира доказателства, проблемът е там, проблемът е за всяко дело и за всеки гражданин. А между другото, прецизното разследване по делото и събирането на доказателства "за" и "против" са задължение на обвинението по всяко дело, включително по това. И ако са избрани свидетели по едни отношения, които са по-скоро гражданско-правни, отколкото наказателни и измамнически, проблемът е в това да се търси на всяка цена арест и осъждане на лица. Тоест да се правят поръчкови дела, да се действа с натиск и с изнудване на магистрати. Това нещо е нередно. Аз мисля, че в последните не 20 години, в последните 40 години такова нещо няма в българското правосъдие, независимо кой е бил на власт, кога системата е била тоталитарна и кога е била друга. Опитът на вътрешния министър да си иззема функциите на съдник и да определя предварително кой е виновен и кой е невинен, той да посочва, ни връща към крайно мракобесни времена. И никакви посланици, чужди дипломати и други не могат да му бъдат в помощ. Те могат само да предизвикат всеобщо отвращение към един очевидно двоен стандарт.

Върви ли полицейски сериал в държавата? Подобна теза изказа и президентът Първанов. Кой с кого в момента си разчиства сметките?

Първо, имах възможност да кажа много отдавна, че става дума за битка на мутри срещу мутри с инструменти, познати от мутренския ранен романтичен, в кавички, период на българската демокрация. Там те си правораздават по вътрешно убеждение, побеждава по-силният. Както казал Слави Бинев, един друг представител на този род дейци, на международна конференция - последен се смее този, който стреля първи. В битката помежду си те не зачитат нито закони, нито институции. Ключовото в случая обаче е, че имаме едно правителство на народната милиция и те са превърнали всяка дейност от обичайното държавно управление в полицейщина. Затова казаха, че борбата срещу кризата е полицейска работа, че ще регулират икономическия живот в държавата с полицейски средства. Бих ви подхвърлила нещо във връзка с облитанията с хеликоптери. Докъде се докарахме като държава и като правителство... българинът, който има култ към дома си и към строителството, всеки българин иска да има дом, това за него е важно, той не обича да бъде квартирант, да намрази къщите и да каже да бъде съборено всичко. Аз не коментирам дали е правилно да се допускат незаконни строежи. Не е правилно. Макар че българинът има режим на търпимост от десетки години и непрекъснато нещо узаконява...

Но същият този българин дава много висок рейтинг на вътрешния министър тъкмо около операции като "Октопод", "Наглите". Тогава наистина процентите скочиха сериозно.

Защото българинът е допуснал да го вкарат във виртуална реалност, да му внушават факти, за които той дори не е чувал, да му казват кой е добър и кой е лош, без той да попита - а какви факти имате за това. Нямам нищо против да се твърди каквото и да било за който и да било гражданин, но сегашните управляващи показаха, че те владеят само един инструментариум, той е мутренският, само че за тази цел използват държавните институции и тласкат държавни служители от правозащитните ведомства към откровена престъпна дейност. Защото ако ти не работиш по правилата и по закона, което ти е служебно задължение, ти вършиш престъпление.

Ще ви върна отново към случая с Алексей Петров, защото той още не е проговорил и вече се появиха информации, един вид контраатака, задочни обвинения към това кой и как е финансирал ГЕРБ, какво прикрива Цветан Цветанов с акцията срещу него. Това само началото ли е на една битка и тя между Алексей Петров и Цветан Цветанов ли е според вас?

Аз ще ви кажа това, до което аз се добрах съвсем импровизирано. Наистина на 17 март 2006 година има прессъобщение в медиите от Столична община, че в Брюксел тогавашният софийски кмет Бойко Борисов е подписал договор с министъра на икономиката на Белгия за система за сигурност на метрото на стойност 1 500 000 евро. Наистина има такова прессъобщение. Наистина това е възложено на белгийски фирми. Едната се нарича "Прайм Вижън", а Филип дьо Грае е лицето, свързано с нея. Представител на тези фирми в България е "ЛЕВ Корпорация", т.е. корпорацията на Алексей Петров. Наистина има изискване за гаранция от българска страна в размер на 1 милион евро. Как са събирани тези пари, дали те са от частни фирми, или не от частни фирми, би трябвало да е проверимо нещо, защото срещнах в един сайт...

Днес от прокуратурата казаха, че нямат сигнали за подобно нещо, или поне Цветан Цветанов да е замесен.

Срещнах в един сайт, че има прокурорска проверка по изчезналите 1 милион евро от тази сметка. Ако има прокурорска проверка, ми се струва, че би трябвало за това да има следи. Щом тя се е водила срещу Боян Чуков, който беше съветник на Станишев и заместник на Алексей Петров в Съюза за стопанска инициатива на граждани, и впоследствие кандидат за евродепутат на БСП, това не е някакъв анонимен човек, това е достатъчно известен човек.

Аз ви дадох това само за пример, защото от другата страна отговарят. Исках просто да чуя коментара ви за тази битка - тя лична ли е и накъде ще води?

Ммятам, че тук вън от всякакъв коментар трябва да бъдат извадени на обществото фактите. Аз ви казах няколко факта, които са проверими и които веднага могат да бъдат потвърдени или отхвърлени. Но съобщението от 17.03.2006 година за този договор на софийския кмет с министъра на икономиката на Белгия е факт. И той наистина е за това, за което са публикациите - за изграждане система за сигурност на метрото.

Този случай задължително трябва да бъде проверен и съобщено...

Той трябва да бъде изваден с всичко, което има, и не може на него да се отговори с коментар, което прави Цветанов - към мен ще има нападки и компромати. Ама какви компромати?!? Кажи, има ли такъв договор, няма ли, ако има подписан, има ли такава гаранция, има ли такава сметка, в коя банка е сметката, кои са фирмите дарители и къде са отишли парите по сметката?

Сериозна ли ви се вижда заявката на Алексей Петров за влизане в политиката, кой и защо според вас подготвя подобна алтернатива на властта? Защото Петров е казал "След хаоса идва най-добрият ред".

В демократичното общество политическата инициатива на гражданите е въпрос на лична свобода и лична воля. Никой не може да бъде препятстван да създава каквото иска, да пропагандира идеи. Аз съм доволна от следното нещо. Да се върнем към твърденията от миналото лято как Алексей Петров стоял зад моя политически проект. Мисля, че към днешна дата трябва да констатират всички - и вие, и вашите слушатели, че аз нямам нищо общо с Алексей Петров като политически проект.

Да, той ще прави консервативен проект.

Алексей Петров ще прави ли с Яне Янев и нещо друго, това е негова воля. Ако може да намери съмишленици, да го направи.

Ще ви е един вид конкуренция обаче в полето на гражданските сдружения.

Разбира се, политическият живот е конкуренция. Какво лошо има в това? Нека да победят по-добрите и в интерес на страната.