Повдигат обвинения и срещу нови лица по делото „Октопод”
Повдигат обвинения и срещу нови лица по делото „Октопод” / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Повдигат обвинения и срещу нови лица по делото „Октопод"
33635
Повдигат обвинения и срещу нови лица по делото „Октопод"
  • Повдигат обвинения и срещу нови лица по делото „Октопод"

Разследването срещу Алексей Петров ще се съсредоточи върху седем случая на рекет. Очаква се по делото „Октопод" да бъдат повдигнати обвинения и на нови лица, извън осмината досегашни обвиняеми от групата. Това научи Дарик от източници в прокуратурата.

Досега по делото „Октопод" са разпитани 150 свидетели. Показанията им са събрани в 75-те тома. Прокуратурата обаче не се е отказала от идеята да раздели делото. Очаква се разследването да се акцентира върху обвиненията за рекет и именно тази част първа да бъде внесена с обвинителен акт в съда. Досега за рекет са обвинени Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера и Марчело Джотолов. Именно те и според определението на Софийския апелативен съд, с което Петров бе освободен под домашен арест, образуват по-малка престъпна група и доказателствата за нея са достатъчни.

В същото време прокурорите очакват разследването да се забави не само заради лечението на Алексей Петров, но и защото Марчело Джотолов също е поискал от съда да бъде освободен.

Главният прокурор Борис Велчев съобщи, че се проверява работата на прокурорите, разследвали жалбите на Георги Цветанов и Валентин Шотев за рекет срещу Алексей Петров. По думите на Велчев някои от тези обвинители вече не работят в прокуратурата, а други са на различни нива в обвинението. Той обаче не уточни дали има съмнения те умишлено да не са си вършили работата.

Според източници от прокуратурата разследването за предполагаемо пране на пари срещу престъпната група чака серия от поръчки от чужбина, тъй като сумите са прекарвани през десетки банкови сметки зад граница.