Горнооряховска ученичка стана двойна европейска шампионка
Горнооряховска ученичка стана двойна европейска шампионка / netinfo

Ученичка от Професионалната гимназия по лека промишленост и икономика „Атанас Буров" в Горна Оряховица спечели два златни медала за България от европейското първенство по скоростна телеграфия. Теодора Гецова, която е родом от горнооряховското село Поликрайще, разби конкуренцията във възрастовите групи до 17 и до 21 години.

Първенството на стария континент се проведе в полския град Рава Мазовецка и събра радиолюбители от 15 държави. Теодора прибави към колекцията си и две бронзови отличия, и бе със съществен принос за петото място, което България постигна в класирането по нации. Новата европейска шампионка е в състояние да изпрати до 210 знака за минута, които са равностойни на 210 букви или цифри. Те могат да бъдат предавани и в комбинация. Скоростната телеграфия намира практическо приложение най- вече в коробоплаването.

Тази година талантливата девойки даде заявка за европейската титла с представянето си в силен турнир в Румъния, където също взе две златни отличия. Телеграфията е хоби във фамилията на Теодора. Началото полага баща й Стефан, с успех практикуват брат й и по- малката и сестра, които също може да се похвалят с международни успехи и призови класирания.

Новата европейска шампионка отделя за подготовката си по час и половина всеки ден. Редува училището с телеграфията и тренировките по баскетбол, където също е сред най- добрите. В момента е ученичка в 11 клас в специалността „ Финанси и банково дело" на ПГЛПИ „Ат. Буров". Характерно за нея е, че не признава второто място, независимо на кой фронт се изявява. Последна учебна година е приключила с пълно отличие.

„Нямаме добър спортист, който да има проблем с учебните дисциплини, но Теодора е сред най- добрите", коментира директорът на гимназията Георги Иванов.