Стартират схема, която да създаде трудова заетост на младите
Стартират схема, която да създаде трудова заетост на младите / Дарик Габрово

 

Нова схема „Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж", стартираха в бюрата по труда в страната. Тя ще подпомага работодатели да наемат безработни младежи до 29 години със завършено професионално образование, независимо от нивото и степента му. Схемата е финансирана по „Оперативна програма развитие на човешките ресурси" и е на стойност 35 млн. лева за цяла България, съобщи директорът на Бюрото по труда в Габрово Лена Енева.

До края на октомври ще бъде направена официална презентация на схемата. Всички разходи на работодателя от заплатата, която ще получава съответното наето лице до всички задължителни плащания по Кодекса на труда ще бъдат покрити от Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси".

Младежите ще стажуват при работодателите 6 месеца, за да могат да придобият първоначален трудов стаж по специалността, която са завършили. „Смятам, че това е изключително добра схема, защото много от младите хора не успяват да си намерят работа след завършване на висшето си образование или намират такава, която е различна от това, което са учили", каза още Лена Енева.