Цветан Цветанов очаква слухове за себе си
Цветан Цветанов очаква слухове за себе си / снимка: МВР

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви във Варна, че очаква най-различни слухове по свой адрес от представители на организираната престъпност. Той каза това в отговор на журналистически въпрос, доколко са верни твърденията, че Алексей Петров му е помагал да събира пари за предизборната кампания на ГЕРБ миналата година.

Според вътрешния министър е съвсем нормално от човек, разследван за рекет, изнудване и пране на пари, да не се очаква, че ще каже „Цветанов е най-добрият”.

„Естествено, че такъв ще бъде подходът и аз много добре го осъзнавам.”, коментира Цветанов. Той припомни, че подобни среди са се опитвали и преди да му създадат различен образ. „През 2009 г., преди началото на кампаниите, бях изкаран, че страдам от странно заболяване и припадам на срещи с хората. След това бях изкаран, че съм успял да забременя една дама. Алексей Петров може да казва каквото си иска, за мен са важни какви са доказателствата по неговото разследване”, каза още министърът.

По повод информациите, че Алексей Петров ще влиза в политиката, министър Цветан Цветанов коментира, че хубавото на демокрацията е, че всеки може да влезе в политиката. Лошото е ако подобни хора бъдат допуснати да определят политиката на държавата. В крайна сметка хората вземат окончателното решение, а не вътрешното убеждение на всеки гражданин, смята вътрешният министър.

«Това, че някой има богато въображение и би искал да се възприеме като идеолог на нещо, неговият потенциал може да стигне само и единствено до евентуално бъдещо развитие в партия РЗС. Това е таванът, който може да бъде реализиран в политиката», допълни Цветанов.

МВР министърът отказа да коментира убийството на заместник-преседателя на Общинския съвет на Ракитово Северин Клашников.

Във Варна министърът откри обновените учебни помещения в регионалния център за специализирана полицейска подготовка към Академията на МВР. По-късно той ще изнесе лекция във Варненския свободен университет за състоянието и перспективите на МВР и ще се включи в национална работна среща по проблемите с трафика на хора. Цветанов заяви, че през последната година 4 млн. жители по света били въвлечени в трафика на хора, а печалбите от този мръсен бизнес са били 7-8 млрд. евро. В България жертви на трафик са станали над 2 000 души през последните няколко години.

Цветан Цветанов и зам.-министърът на МВР Веселин Вучков посетиха в дома му варненския полицай Филип Филев. Той се възстановява от заболяването, заради което през март беше транспортиран от Индия с правителствения "Фалкон".