Чили празнува след успешната операция по изваждането на миньорите
Чили празнува след успешната операция по изваждането на миньорите / снимка: Reuters
Чили празнува след успешната операция по изваждането на миньорите
33602
Чили празнува след успешната операция по изваждането на миньорите
  • Чили празнува след успешната операция по изваждането на миньорите

Чили празнува, след като успешно приключи безпрецедентната операция по изваждането на 33-мата хванати в капан под земята миньори. Те бяха под 700 метра скали след като се срути минният участък, където работеха. След това след продължителна работа на спасителите бяха извадени един по един на повърхността, а операцията приключи тази сутрин.

 

Мануел Гонсалес може би ще бъде вписан в книгата за рекорди “Гинес”, защото е човекът, престоял най-дълго под земята - 70 дни. Но приключението свърши тази сутрин, след като началникът на смяната на “Los 33”, както станаха известни миньорите, беше изваден от убежището под земята:

 

Така успешно приключи операцията на чилийските власти, подпомогнати от специалисти от НАСА. Роднините на миньорите и всички, които следяха драмата през последните два месеца, си отдъхнаха, а президентът на Чили Себастиян Пинера благодари на всички:

 

"Това беше нощ, изпълнена с емоции и радост. Нощ, която ще остане в нашите сърца. Смятам, че Чили не е същата страна, която беше преди два месеца. И миньорите няма да бъдат същите. Тези, които бяха затрупани на 5 август излязоха по-силни. Нека това да бъде урок за всички нас".

 

Спасителната операция вървеше гладко и по план. В нея се включиха и специалисти от НАСА, защото положението на миньорите беше сравнено с престой в Международната космическа станция.