Кокинов: Думата „провал” е неудачна в случая с Алексей Петров
Кокинов: Думата „провал” е неудачна в случая с Алексей Петров / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Всъщност няма някаква особена драма. Думата „провал" е неудачна в случая, тъй като делото все още не е започнало", каза градският прокурор на София Николай Кокинов по бТВ за освобождаването на Алексей Петров под „домашен арест".

Според него става въпрос за една мярка за неотклонение, която се взема от съда и която има за цел да осигури единствено явяването на един обвиняем пред органите на досъдебното производство. „Съдът се произнесе и прецени, че след толкова дълго задържане подходящата и адекватна мярка е „домашен арест", което е и факт - тя се изпълнява" Кокинов смята, че разследването по случая ще приключи след четири - пет седмици.

Относно имотите на богатите и акцията „Хеликоптер", Кокинов коментира, че данъчните са тези, които трябва да подават сигнали, констатирайки един имот за 5-6000 лева и да се види собственикът на този имот какво е декларирал в предишните години. „В болшинството от случаите не се касае за офшорни фирми, а юридически и физически лица, като няма проблем да се установи финансовото минало на собствените на имотите", уточни той.

Запитан дали в момента има практика да се доказват имотите, Кокинов каза, че засега няма такъв механизъм за доказване и затова се приемат тези поправки в комисията „Кушлев", като собственикът ще трябва да доказва доходите си. „Може би сме пропуснали 20 години и сега търсим 20 години назад", добави още той. Според градския прокурор сделка по сделка е абсурдно да се провери всичко, „самите ние направихме проверка в Столична община, но това е един океан, в последните години бяха над 3000 сделки", допълни Николай Кокинов.

„Скъпото, голямото, фрапиращото си личи - едно е да видиш една нормално, средностатистическа къща. Ние ги проверяваме, разгледах снимките отгоре, това е тайна, тъй като е проверка. Не можем да правим становище", разказа още той.

Кокинов отказа да коментира проверките, като спомена само за един имот, който е регистриран на юридическо лице, но отказа да съобщи името на собственика му. „Виждам, че темата е много интересна, но не е коректно да съобщават данни, при положение че върви проверка", категорично отказа да коментира повече градският прокурор.

Запитан какво стана с делото срещу бившия социалния министър Емилия Масларова, Кокинов каза, че делото е приключило и в момента се пише обвинителния акт, за длъжностно престъпление, длъжностно присвояване. На въпрос дали има обогатяване лично от Масларова, за което се пише обвинителния акт, Кокинов каза, че има такова, като сумата е голяма.

Кокинов се похвали, че съдебното дело срещу Веселин Георгиев-Батко е на финала, събрани са всички необходими доказателства. Запитан за Николай Цонев и делото срещу него, той съобщи, че делото е насрочено за края на месеца. Кокинов бе категоричен, че няма никакво разколебания относно това дело, тъй като все още не е започнал съдебния процес. Относно другото обвиняемо лице по делото срещу Цонев, Тенчо Попов, Кокинов каза, че той все още е обвиняем и няма разколебания. „Разколебания не може да има, тъй като вече се внесе обвинителен акт", отбеляза той.

Прокуратурата спечели и продължава да печели доверието на хората, смята Кокинов. Винаги, когато се явяваш на състезание, ти се стремиш към максимума, ние сме на едно състезание със защитата, образно определи ситуацията градският прокурор, като добави - „Истинското състезание започва пред съда".