Синдикатите търсят подкрепата на Борисов за преговорите по пенсионната реформа
Синдикатите търсят подкрепата на Борисов за преговорите по пенсионната реформа / снимка, архив: Sofia Photo Agency
Синдикатите търсят подкрепата на Борисов за преговорите по пенсионната реформа
33587
Синдикатите търсят подкрепата на Борисов за преговорите по пенсионната реформа
  • Синдикатите търсят подкрепата на Борисов за преговорите по пенсионната реформа

КНСБ и КТ Подкрепа отново търсят подкрепа от премиера Бойко Борисов във връзка с последното развитие на преговорите по пенсионната реформа. В декларация до Борисов двете федерации настояват премиерът да се ангажира предварително, че преговорите ще продължат по посока на споразумение с параметрите, договорени между социалния министър, ръководството на НОИ, работодатели и синдикати. След неформална среща във вторник стана ясно, че последното предложение на финансовия министър Симеон Дянков е от следващата година да се вдигне вноската за пенсия с процент и половина, но да започне и увеличаването на стажа и възрастта за категорийните работници.

 Синдикатите очакват да се срещнат с премиера Борисов преди заседанието на съвета за тристранно сътрудничество в петък. Неприятното е, че в последния момент министър Дянков предложи нова схема, която влезе в противоречие с постигнатите досега консенсусни мерки, заяви за Дарик вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков. Ето и очакванията на КНСБ от срещата с премиера, които изложи Ненков: „Че ще припознае това, което в рамките на три-четири дни усилено се изработваше в Министерството на труда и социалната политика между министъра, работодатели, синдикати и НОИ. Това ще е една дългосрочна схема, която от една страна, гарантира дългосрочна финансова устойчивост на пенсионната система, а от друга страна, много по-плавен и изключително безболезнен преход по отношение на работници и служители  във връзка с техния осигурителен стаж и възраст за пенсиониране – така, както е в развитите европейски държави.”

Ненков допълни, че спорните точки между синдикати и работодатели си остават исканото от синдикатите вдигане на вноската и исканото от бизнеса изравняване в разпределянето на осигурителната тежест между работник и работодател.