Тарторът на сръбските хулигани бил с български корени, носи наша фамилия
Тарторът на сръбските хулигани бил с български корени, носи наша фамилия / снимки: Reuters

Италианската полиция заяви днес, че е арестувала 17 сръбски хулигани, които са участвали в безредиците преди, по време и след прекратяването на мача Италия - Сърбия в Генуа. За това съобщи агенция АНСА, цитирана от сръбското издание „Блиц”.

Италианската полиция съобщи също, че при инцидента са ранени 16 души, от които двама карабиниери.

Сред арестуваните е татуираният хулиган, който бе с черната маска на главата на стадиона, където седи върху оградата на стадиона и се опитва да скъса предпазната мрежа над трибуните.

Твърди се, че лицето е на 28 години и се нарича Иван Богданов и е бил арестуван след мача пред стадион Луиджи Ферарис в Генуа. Той се е скрил в багажника на един от автобусите, които е трябвало да върнат феновете в Сърбия.



Кой е Иван Богданов?

Той е роден и живее в Сърбия, но неговият дядо по бащина линия е българин от Западните покрайнини. Това обяснява и български звучащото му фамилно име, въпреки че е определен като сръбски ултранационалист.

Иван Богданов е идентифициран като член на групировката от фенове на Цървена звезда, наречена „Ultra Boys ". Именно тя е една от визираните от бившия републиканския прокурор на Сърбия Слободан Радованович, който предложи забрана на 14 екстремистки групировки, сред които фенове на Звезда, Партизан и Рад.

Богданов е прехвърлен в затвора Мараси в Генуа, съобщи италианската информационна агенция АНСА. Според агенцията Богданов е бил арестуван тази сутрин малко след три часа и по-късно е бил разпитван от полицията.

Задържани са още 35 души. Според вестник „Ла република ", цялата операция се извършва от службата за разследвания и специални операции на Италия, която се занимава и със случаи на тероризъм, организирана престъпност, отвличане и изнудване.

Никола Арсич и Милош Петрович, които вчера са били арестувани по време на размириците в Генуа, ще бъдат изправени пред съда в града днес.

Aрсич е бил арестуван вчера късно следобед в центъра на града, непосредствено след първите сблъсъци на сръбските фенове и италианската полиция, а Петрович е задържан за кражба на обувки в спортен магазин.

Големи инциденти е имало и след мача на паркинга извън стадиона



Около 300 от най-ревностните сръбски фенове преди мача се предизвикали безредици в центъра на града. Те са хвърляли бутилки и фойерверки по минувачите и магазините, така че много от тях са били затворени. С графити пък е изподраскан Дворецът на дожите.

Сръбски фенове извън стадиона са се опитали след мача да влязат в конфликт и с италианските тифози. Феновете са се замеряли с бутилки помежду си. Представители на италианската полиция дори смятат, че снощи в Генуа са предовратили нов „Хейзъл”.

Мачът между отборите на Сърбия и Италия е бе прекратен само шест минути след началото му заради инцидентите със сръбските фенове на стадион „Луиджи Ферарис”.

Двубоят започна с 35-минутно закъснение, тъй като сръбските хулигани хвърляха факли и димки към терена и атакуваха вратаря на западните ни съседи Владимир Стойкович.

Хулиганите запалиха и албански знамена, като скандираха „Убий, убий шиптъра.”