Снимка показа теч в стената на унгарското хвостохранилище преди трагедията
Снимка показа теч в стената на унгарското хвостохранилище преди трагедията / снимка: Reuters, архив

Снимка от въздуха, направена месеци преди изливането на огромно количество токсична тиня от хвостохранилище на унгарски завод за алуминии, показва тънка червена струя, процеждаща се през стената на резервоара, съобщи АП.

Полицията проучва снимката, разследвайки как е възможно стената, ограждаща разяждащата суспензия, да се спука без при инспекциите две седмици по-рано да са установени конструктивни дефекти. Ръководителят на правителствената комисия за справяне с бедствието Дьорд Баконди каза, че твърденията на инспекторите, че всичко е наред, се разследват.

На снимката личи видимо просмукване на червена тиня през северната стена на резервоара - същата, която преди осем дни се скъса, отприщвайки токсичния потоп, наводнил три села и отнел живота на девет души, отбелязва БТА.

В същото време унгарските власти обявиха, че пукнатините в стените на скъсалия се резервоар не са се разширили, посочва АП. Кметът на Девечер Тамаш Толди изрази надежда състоянието на тревога да бъде отменено след като бъде завършена укрепителна стена в съседния град Колонтар.

Унгарският премиер Виктор Орбан днес посети зоната около алуминиевия завод и заяви, че "човешка небрежност" е станала причина за изтичането на индустриални отпадъци от завода на компанията MAL. Вчера унгарската полиция претърси помещенията на фирмата, след като парламентът прие закон, позволяващ на дясноцентристкото правителство да поеме контрола върху компанията и нейните активи. Алуминиевият завод ще започне да работи отново още в следващите дни, съобщи ръководителят на Националната агенция за борба с бедствията и авариите Дьорд Баконди.

Изливането на близо 700 000 куб.м токсична тиня от хвостохранилище на унгарски завод за алуминий на 4 октомври предизвика екологична катастрофа в района. Броя на жертвите вече нарасна до девет души, след като почина един от тежко пострадалите и настанени в болница, предаде АФП. 45 души все още са в болница, като един от тях е в тежко състояние, съобщи официален източник.