РИМ-Плевен представя Емил Димитров без грим
РИМ-Плевен представя Емил Димитров без грим / Дарик Плевен
РИМ Плевен представя Емил Димитров без грим
33534
РИМ Плевен представя Емил Димитров без грим
  • РИМ Плевен представя Емил Димитров без грим

Сценични костюми, награди, композиции и лични документи на Емил Димитров ще бъдат показани в експозиция в РИМ-Плевен.Тя е наречена "Без грим" и разкрива личния и професионалния живот на твореца. Инициативата ще бъде осъществена с помощта на сина на певеца Емил Димитров-младши и с финансовата подкрепа на Община Плевен. Изложбата е посветена на 70 години от рождението на изпълнителя, разказа Стефка Григорова, директор на Плевенския исторически музей.

Сред експонатите са множество снимки, композиции на песни, наградата му "Златен Орфей", микрофон, правен специално за него в Германия, любимата му чаша и други, допълни тя. Посетителите на изложбата ще могат да видят военната и студентската книжка, както и бригадирската карта на Емил Димитров, която той имал още на осем години. Тогава забавлявал бригадирите, които работели на прохода "Хаинбоаз".

Сред нещата на изпълнителя са и уникални визитки, на които е написано само неговото име на френски език, без да се споменава дори държавата, от която е или пък някакъв адрес. Това обаче не е било пречка Емил Димитров да получава писма от своите почитатели от цял свят, поясни Стефка Григорова. По думите й, всички познават Емил Димитров като певец и композитор, но той е имал и други таланти - играл е в Плевенския държавен театър и създавал картини от сламки.

Изложбата, посветена на живота и творчеството на певеца, ще бъде открита на 21 октомври от 17.00 ч. и ще остане в Плевен до края на годината. Ако този срок не е достатъчен, за да се запознаят хората с личността Емил Димитров, то синът му е дал позволение нещата да останат в Плевен и през януари 2011 г., каза още Стефка Григорова.

Подробности чуйте в прикачения файл.