Синдикатите обмислят стачки заради пенсионната реформа
Синдикатите обмислят стачки заради пенсионната реформа / снимка: Sofia Photo Agency, архив
КНСБ обмислят стачка заради пенсионната реформа
33527
КНСБ обмислят стачка заради пенсионната реформа
  • КНСБ обмислят стачка заради пенсионната реформа

Разчетите на финансовия министър Симеон Дянков показват, че вноската за пенсия може да се увеличи с 1,5%, но ако от следващата година започне да се вдига стажът за пенсия и възрастта за категорийните работници, съобщи изпълняващият длъжност президент на КНСБ Пламен Димитров след неформалните преговори по пенсионната реформа.

По думите му, това означава, че социалният диалог е взривен и ако няма промяна в предложението, КНСБ ще започне подготовка на нови протести и стачни действия.

Самият министър Дянков отказа да коментира по кои мерки е постигнато съгласие, както и увеличението на вноската за пенсия и заяви, че в четвъртък ще има официална информация относно реформата.

Работодателите обявиха, че се завръщат в тристранния съвет, но няма да отстъпят от искането си за изравняване на осигурителната тежест между работник и работодател.

Няма конкретно предложение с колко да се вдигне стажът за пенсия от догодина, но това ще бъде обсъдено на заседанието на съвета в четвъртък, обясни Пламен Димитров. По думите му синдикатите ще решават, дали да присъстват на заседанието. "Диалог няма, работодателите държат на тяхното 50 на 50, което е абсолютно безсмислено. Едва ли има смисъл да продължаваме по този начин разговорите. Трябва да продължим с ефективни действия, за да могат да се убедят всички, че този път не се шегуваме и че хората имат сериозни аргументи, за да протестират, ако някой иска да им вземе правата", допълни Димитров.

Преди това председателят на българската стопанска камара Божидар Данев увери, че е постигнато съгласие по всички мерки, с изключение на увеличението на вноската, което според бизнеса трябва да се обвърже с изравняване на тежестта между работник и работодател.