Цветанов: Може да има натиск върху свидетели срещу Алексей Петров
Цветанов: Може да има натиск върху свидетели срещу Алексей Петров / снимка: Sofia Photo Agency
Цветанов: Може да бъде оказан натиск върху свидетели срещу Алексей Петров
33524
Цветанов: Може да бъде оказан натиск върху свидетели срещу Алексей Петров
  • Цветанов: Може да бъде оказан натиск върху свидетели срещу Алексей Петров

Притеснителното е, че след промяната на мярката на Алексей Петров е възможно да бъде оказан натиск върху свидетелите по делото, на чиито показания се държат обвиненията, каза пред Дарик вътрешният министър Цветан Цветанов. Той даде пример за подобен случай с мярката на друг от задържаните по „Октопода" - Антон Петров - Хамстера, където двама от свидетелите са отказали да дадат показания.

Ето как още вътрешният министър коментира решението на Апелативния съд да наложи мярка „домашен арест" на Алексей Петров:

„Няколко съдебни състава, които приемаха доказателствата по разследването, което тече и е към своя край, означава, че има нещо притеснително. Не случайно тази операция беше наречена „Октопод". Когато ние реализирахме тази операция, казахме, че държавата, българските институции трябва да измъкнат България от „Октопода" и от организираната престъпност. Това твърдение днес е абсолютно същото. Самата промяна на мярката - „неотклонение", не означава невинен. Знаете, че това е втората мярка по тежест", каза Цветанов.

"Притеснителното е, че след толкова много работа, след толкова много ясно изразени мотиви на предишните състави за това, че има рекет, изнудване, това означава, че всички тези разследвания са функция и резултатите са от свидетелски показания и от разпити, които са направени. Притеснението е от това, че би могло да се окаже натиск върху свидетелите, което определено ще лиши от възможност да свидетелстват лица. Когато беше променена мярката на Антон Петров - Хамстера, две лица, които трябваше да свидетелстват точно в същия ден, след промяната на мярката на Хамстера, тези лица и до ден днешен никой по никакъв начин не желае и не иска да свидетелства", обясни вътрешният министър.

"Това са лица, които са част тежката, организирана престъпност на прехода. Влиянието, позициите, които те са имали в съответните институции, им дава тази смелост и увереност, която наблюдаваме през последните няколко месеца като защитна теза, като позиция за лицата, които бяха задържани по тези операции", категоричен бе Цветанов.