Отвори врати спортен център за хора с увреждания
Отвори врати спортен център за хора с увреждания / БГНЕС
Отвори врати спортен център за хора с увреждания
33516
Отвори врати спортен център за хора с увреждания
  • Отвори врати спортен център за хора с увреждания

Министерството на физическото възпитание и спорта представи социалната програма „Спорт за хора с увреждания и деца в риск", която има за цел чрез занимания със спорт да бъде подпомогнато на тези хора да реализират своя потенциал. Като част от тази програма днес бе открит Национален координационен спортен център за хора с увреждания на стадион „Васил Левски" в София. „Координационен съвет ще консултира хората в неравностойно положение и децата в риск, които искат да спортуват, за да им осигури нормален тренировъчен процес", каза министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков.

„Досега се обръщаше внимание на високото спортно майсторство, а вече трябва да се насочи поглед именно към групата хора с увреждания и деца в риск", заяви още министър Нейков и добави: "Работим за това да разширим базата в тази насока. Спортното министерство подава ръка именно на тази група хора, за да могат да бъдат равностойни с останалите спортисти".

Стойността на програмата е 200 хил. лв., а всеки проект може да бъде до 10 хил.лв., обясни зам.-спортният министър Иван Ценов. „Като задължителни условия са заниманията да бъдат минимум 3 месеца, два пъти в седмицата, общо 24 занимания на група. 29 октомври е крайният срок за подаване на проекти за участие. Преки бенефициенти на програмата са спортни клубове, които в партньорство с неправителствени организации могат да кандидатстват по тях. Към новооткрития координационен център ще има и кинезитерапевт, който да консултира родители на деца с увреждания за това кой спорт е най-подходящ за тях", добави още Ценов.

Спортът е добра възможност на тази група хора да намират поле за изява, заяви Валентина Симеонова - зам.-министър на труда и социалната политика: „Най-после говорим за онази липсваща част на социалното включване на хора с увреждания, каквато е спортът".

На 67 училища и 43 детски градини в София вече е изградена достъпна среда за хора с увреждания, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

„6 милиона лв. отделихме въпреки кризата за програмата „Асистент за независим живот. Столичната община чрез програмата за младежки дейности и спорт би могла да подпомогне дейността на тези отбори или спортисти."

В края на официалното откриване кметът Фандъкова и министър Нейков премериха сили в тенис на маса по двойки.