Селекционерът получи своя картбланш до 26 март
Селекционерът получи своя картбланш до 26 март / Reuters
Лотар Матеус постигна първата си цел. Спечели в Уелс дебютния си мач начело на националния отбор на България и с това си осигури спокойствие за работа. Поне до 26 март, когато срещаме в София швейцарците, немецът ще има картбланш. Да експериментира, да търси и сам да изгражда преценката си кой ще му върши работа и кой не. Защото е публична тайна, че до този момент при селектирането на футболистите му беше подсказвано.

Няма лошо, а и все пак е нормално, като се има предвид, че Матеус влезе в движение в щаба, без да е запознат в детайли с материала, с който ще работи.

Експериментите за наставника започват от днес с проверката срещу Саудитска Арабия и ще продължат в още две контроли, в които ще избистря състава и впечатленията си. От него ще очакваме, освен европейски обиколки до стадионите, на които играят български национали, и повече присъствие около българските терени. За да не изпада в неловки ситуации следващия път, когато го питат защо е повикал този или онзи играч.

И още нещо. Малко не стана ясно защо Матеус настоява да играем контроли именно срещу най-големите отбори в света. Скоро нито ще ни се наложи да срещнем Меси и аржентинската му компания, нито петкратните световни шампиони от Бразилия. А за двубой срещу Германия – той е на ход. Все пак нашите основни съперници в групата са повече или по-малко от нашата черга – Швейцария, Черна гора и Уелс. И ако приемем, че срещу саудитите става дума за съвсем встъпителна контрола за допълнително опознаване, то съперници от ранга на Сърбия и Беларус, каквито има предвид БФС, изглеждат напълно приемливи.

Да си вдигнем нивото, както призова самият Матеус, пък тогава може и да потърсим контакт с най-големите в света.