Панаир на занаятите в Нова Загора
Панаир на занаятите в Нова Загора / netinfo

Панаир на занаятите се провежда за трета поредна година в Нова Загора. Панаирът е разположен на централната пешеходна зона в града до 14 октомври. В тазгодишното издание на изложението участват майстори на художествени занаяти от различни краища на страната: Троян, Габрово, Трявна, Велинград, Велико Търновско, Димитровград, София и Нова Загора. С демонстрацията на занаяти по автентичен начин те ще запознаят новозагорци с разнообразното  народно творчество, ще ги накарат да усетят духа на миналото и да се потопят в атмосферата на  живата традиция, за  да оценят истински стойностните изделия от дърворезба, керамична бижутерия, художествен текстил, ножарство, художествена обработка на дърво, авторска бижутерия и др.

Панаирът връща за малко към бита на предшествениците и спомага за по-доброто оценяване на  собствената ни култура, както и културата на другите, каза Нина Динчева, експерт в общината.

Търговското изложение бе официално открито на 8 октомври 2010 г. от кмета на Община Нова Загора Николай Грозев и началника на отдел „Култура, медийна политика и вероизповедания" Веска Вълчева.

Дните на панаира са съпроводени от богата фолклорна програма, началото на която поставиха танцьорите на Детско юношески фолклорен ансамбъл „Загорчета", с ръководител Енчо Енчев.