Eдин депутат отиде на срещата за референдума, организирана от ВМРО
Eдин депутат отиде на срещата за референдума, организирана от ВМРО / dariknews.bg

 

Депутатите от "Ред, законност и справедливост" ще подкрепят искането за провеждане на референдум за членството на Турция в ЕС. Това заяви във Велико Търново депутатът от РЗС  Емил Василев. Обсъждането за свикване на референдум ще се проведе на 20 октомври. То бе насрочено след внасянето на подписката на ВМРО срещу членството на Турция в Европейския съюз, която се проведе в цялата страна. В нея се включиха над 330 000 души. 18 700 от тях са от Великотърновска област.

Вчера местната организация на ВМРО организира среща с депутати от областта, които да заявят позицията си за приемането на южната ни съседка в ЕС. На поканата се отзова само депутатът от РЗС Емил Василев. Той заяви, че този референдум трябва да се проведе, за да се чуе мнението на българския народ.  

Василев даде за пример Франция, която е направила поправка в конституцията си, според която в страната ще се провежда референдум за всяка нова страна-членка на Евросъюза.

Освен това Емил Василев посочи, че Турция не може да бъде член на Европейския съюз преди да е уредила двустранните си отношения с България. На първо място стои въпроса с обезщетението на тракийските бежанци, който възлизат на 10 млрд. долара.