Преглед на печата
Преглед на печата / www.sxc.hu
Преглед на печата с Михаил Дюзев в „Дарик кафе” – 12.10.2010
33488
Преглед на печата с Михаил Дюзев в „Дарик кафе” – 12.10.2010
  • Преглед на печата с Михаил Дюзев в „Дарик кафе” – 12.10.2010

Темата на "24 часа" и една от най-водещите новини в ежедневниците е посещението на канцлера на Германия Ангела Меркел у нас. България е постигнала съществен напредък в борбата с престъпността и корупцията и това се дължи на важните стъпки, направени от правителството на Борисов. Канцлерът на Германия направи това признание при работното си посещение в София, цитирана от "24 часа". Бойко Борисов мигновено я подкрепи и с доказателства ласкавите думи. На съвместна пресконференция той съобщи, че часове по-рано е проведена голяма акция на митниците и полицията за задържане на контрабандни цигари, предназначени за Германия, пише изданието.

НАТФИЗ, художествената академия и консерваторията излизат в принудителна ваканция през студените месеци, защото няма пари, информира "24 часа". На 21 ноември Националната академия за театрално и филмово изкуство се заключва до 14 февруари. През това време служители и преподаватели минават в неплатен отпуск за целия декември, а студентите - в дървена ваканция. Приетите още на 6 юли т.г. антикризисни мерки поставят НАТФИЗ в доста сериозно положение - седмичните лекции на преподавателите се увеличават драстично, субсидиите за ремонти и актуализации на инвентара намаляват с до 80 процента, а работните заплати се свиват с 13 на сто.

"24 часа" цитира министъра на образованието Сергей Игнатов: "Намерили сме парите за стипендии за Софийския университет". Игнатов съжали, че по-рано не е било предложено академичната година да започне от 1 септември, за да се избегне ученето в най-студените месеци. Ректорът на университета проф. Илчев Илчев предупреди, че е възможна дървена ваканция заради липсата на средства, пише изданието.

"Труд": "Меркел не ни каза "да" за Шенген". По думите й оценката за присъединяването на България към Шенген ще бъде честна и справедлива. "24 часа" допълва, че президентът Георги Първанов връчи орден "Стара планина" с лента на Меркел. Тя получи най-висшето държавно отличие за принос в укрепването на българо-германските отношения и за изключителните си заслуги за присъединяването на България към ЕС, както и за разрешаване на случая с българските медици в Либия и за завръщането им у нас.

Според челото на "Труд" в митничарското село на брега на яз. "Ивайловград", вместо булдозери, които трябва да го съборят, чакат добре облечени мъже с празни куфарчета, които очакват да бъдат напълнени. Това са казали пред изданието близки на собствениците на луксозни вили в митничарския рай на брега на язовира. Собствениците на незаконни вили не се притеснявали, защото идела изборна година, а кампаниите стрували много пари. А и оцелявали вече 20 години, пише "Труд". На първа страница "24 часа" извежда призив на певеца Азис: Сираци и изоставени старци да бъдат настанени в незаконно построените палати, които да се превърнат в социални домове на надеждата. Вместо да бъдат събаряни, в сградите могат да се доизградят рехабилитационни центрове.

"Ревизията на богатствата - ревизията (не)възможна", обобщава "Труд" на по-задна страница по повод искането на президента Георги Първанов. Той призова да се разкрие кои са били рекетьорите на прехода и от къде са дошли парите за банките.

Няма пречки и сега съмнителните богатства да бъдат извадени наяве, подчертава в "Труд" юристът проф. Александър Джеров. Трябва да се съпоставят притежаваните имоти и декларираните доходи. Повечето "дворци" са без разрешителни за строеж, ползване, експлоатация, т. е. юридически не могат да бъдат притежавани. Но на практика обектът го има и той трябва да бъде оценен от специалисти. И тогава на базата на данъчните декларации на притежателя, ще стане ясно дали имането е от легални доходи. Джеров подчертава, че е невъзможно да се установят "всички грехове на прехода", но е установимо, че Х е купил чрез приватизацията един обект за еди-колко си лева и може да бъде питан откъде е взел парите.

Темата на "Труд" информира, че 30 процента от София е без канализация. Най-рано през 2020 г. столицата ще разполага напълно изградена канализация във всичките си квартали. Това е заложено в дългосрочния план на Столичната община за развитие на ВиК мрежата. Т. е. в ХХI в. жителите на една трета от европейската столица София живеят на септични ями. При положение че съоръжението "Канализация" е било познато още в древния Рим, коментира изданието.

Изискванията на Европейската комисия за канализационна мрежа важат не само за София, но и за останалите населени места в страната, допълва по темата "Труд". Данните показват, че 20 селища с над 10 хиляди жители по крайбрежието са без пречиствателни съоръжения. Сред тях са курортни селища като Ахтопол, Черноморец, Балчик и Созопол. В Приморско станцията плаче за реконструкция, ще трябва да се инвестира и в Китен.

В интервю за "Труд" зам.-кметът на София по направление "Инвестиции и строителство" Ирина Савина, твърди, че ЕС няма да има наказателна процедура, защото по всички проекти за канализация на местата ще се работи, проектира или ще бъдат на етап изграждане. "Смятам, че когато пред Еврокомисията се покаже, че се работи и се представят мотивирани обяснения за забавяне, сроковете може да бодат удължени", посочва Савина.

Да затворим университета! Съзнаваме ли какво означава това?, пита проф. Николай Василев в коментар за "Труд". В заключение Василев подчертава, че просперитетът на нацията е заложен в качеството на нейния интелект. А качеството на нейния интелект зависи от авторитетните университети.

В интервю за "Труд" Пламен Орешарски, бивш министър на финансите, депутат от "Коалиция за България", дава оценка на проектобюджета 2011. По думите на Орешарски "в него няма цели, извън стремежа бюджетният дефицит да се вмести в 3 процентния Маастрихски критерий, следователно няма политики и нови инструменти. По-разумно е проектобюджетът да се изтегли, да се преработи и да се внесе отново, така че парламентът да получи крайния вариант на правителството." В заключение Орешарски казва: "Вземането на заем от МВФ все още не е неизбежно, макар правителството да полага систематични усилия в тази посока. Продължавам да вярвам, че фискалните дефицити могат да бъдат овладени без външен надзор, като съзнавам и риска след време да бъда обвинен, че съм разсъждавал прекалено добронамерено."

"Монитор" допълва под глава, че по искане на НАП ще започне да се разработва онлайн система, която да засича всички незаконни "тузарски" имоти у нас. Предстои шефът на данъчните Красимир Стефанов да се срещне с главния архитект на София Петър Диков и зам. градския прокурор на столицата Роман Василев. На срещата трябва да се договори свързване на имотните регистри на общините със системите на НАП. По този начин всеки инспектор ще може да види кога даден имот е бил построен, от кого и на каква сума. В системата ще се вижда и препродажбата на имуществото и цената, платена от новите му собственици.

"Сега" алармира, че замърсените от Унгария води на Дунав стигнаха до Сърбия. Унгарски и сръбски специалисти взеха проби от Дунав при Бездан, където реката навлиза в сръбска територия. Пробите ще бъдат обработени едновременно в Белград и Будапеща. Сърбите ще продължат да вземат проби на всеки 3 часа, пише изданието.

Здравната каса ще плаща по различни цени за едно и също лечение на различните болници, информира под глава "Сега". Догодина лечебниците ще са разделени на три групи - университетски, областни, общински и други. На групата "общински и други" ще се плаща една цена, на областните - с 10 на сто повече, а на университетските - с още 25 процента повече. Това става ясно от писмо на зам.-финансовия министър Боряна Пенчева до националните консултанти в различните медицински специалности, оповестено от Центъра за защита правата в здравеопазването, уточнява изданието.

В интервю за "Атака" министърът на здравеопазването Стефан Константинов разкрива идеите си за радикални проблеми в сферата на здравеопазването. Най-важно е да се намали броят на болниците в страната. "Всъщност директно няма да ги намаля, а ще създам такива условия, че болниците, които са много важни за нацията, да продължат да се развиват и да получават по-добро финансиране. Трябва да останат около 100-120 структуроопределящи. Те ще имат по-висок процент за определяне на бюджета си, но в замяна лечението на здравно осигурените ще бъде безплатно, т. е. няма да има доплащане." Не структуроопределящите болници сами ще решават, дали финансирането им е изгодно, ако се определят като неефикасни, те ще могат да се преструкторират - примерно в медицински центрове, където да се поставят диагнози.

Ръководството на СУ обмисля студентите в общежитията да доплащат за парното, което използват, казва за "Класа" зам.-ректорът на висшето училище проф. Иван Петков. "В момента правим разчетите да видим какво ще излезе, но към този вариант са отишли няколко учебни заведения. Всъщност това ни го подсказаха от "Топлофикация", обясни проф. Петков.

Темата на "Пари" е обобщена в заглавие на първа страница: "Трайков застана до бизнеса и срещу кабинета". "Не виждам икономическа логика в увеличението на осигуровките. Това няма да реши дисбаланса нито в пенсионната, нито в здравната система." С подобно законово изказване министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е единственият представител на правителството засега, който се противопоставя на 180-градусовия завой във вижданията на премиера и за хода на така наречената пенсионна реформа, пише изданието на по-задна страница.

Работодателите да изкарат хората си по площадите на протест, призовава в интервю за "Новинар" Владимир Каролев, икономист и общински съветник от НДСК. В ГЕРБ преобладават чисто леви тенденции, твърди икономистът. "И тях определено не ги поддържа Симеон Дянков, а някой, който е над него... ако бях работодател, щях да натоваря хората си на платени от мен автобуси и щях да ги докарам в столицата, за да направя контра митинг на КНСБ. Но работодателите не го правят засега, защото са в явен конфликт на интереси."

"Дневник" цитира под глава статистика на Агенцията по вписванията, според която само малко над 30 процента от фирмите в България са реално действащи. Три месеца преди да свърши тригодишният период за пререгистрация на бизнеса, в агенцията са се вписали едва 285 301 фирми. Други 129 хил. фирми са създадени след 2008 г., когато започна процедурата по пререгистрация. Близо 900 000 стари търговци обаче още не са подали заявления в агенцията.

Студентите се готвят да пратят Алма матер на съд, пише "Стандарт". Причината е, че СУ иска да обяви дървена ваканция, а заради нея да удължи и семестрите на висшистите. Промяната на учебната схема ще доведе до провал на летните стажове и бригади в чужбина.

Темата за ревизията присъства и на страниците на "Стандарт". "Ревизия - след дъжд качулка", е заглавието над коментара на Мартин Карбовски.

Работодателските организации поискахме пакет от няколко мерки, които да се приемат паралелно с повишаването на пенсионните вноски с 2 процента, казва в интервю за "Стандарт" Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал. "Така ние предложихме до 2012 г. разпределението на вноските за пенсии между работодателите и работниците да се промени на 50/50, вместо досегашните 60/40. Отделно категорично настояваме за продължаване на реформата в здравеопазването. Друг начин, по който може да се компенсира бизнесът, е с връщането от 2012 г. на стария модел на плащане на болнични - само първият ден да се поема от работодателите, а останалите два - от Националния осигурителен институт." По думите му ако не се приемат мерките и се вдигнат осигуровките, при всички случаи ще се забави възстановяването на икономиката. /БТА/