Меркел похвали Борисов
Меркел похвали Борисов / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Меркел похвали Борисов
33476
Меркел похвали Борисов
  • Меркел похвали Борисов

Германският канцлер Ангела Меркел, която е на посещение в София, определи постигнатото от България в борбата с корупцията и по пътя към Шенгенското пространство като сериозен напредък. Меркел отказа да съобщи дали Германия ще подкрепи България за влизане в Шенген, но каза, че ще бъде дадена честна оценка.

Не е ясно дали Германия е "за" или "против" разделянето на България и Румъния, но при даване на оценка ще се взимат предвид фактите за постигнатия напредък, каза Меркел.

„Германия винаги процедира по следния начин - гледаме дали са изпълнени критериите и това го правим за всяка страна поотделно. Ще го направим за България и отделно за Румъния. Ще видим необходимите критерии и какво е изпълнено. Не мога още от днес да ви кажа каква ще бъде оценката, мога единствено да ви обещая, че ще бъде честна и справедлива", каза Меркел.

Меркел похвали Борисов
netinfo

Канцлерът на Германия похвали правителството и за икономическите резултати. „Мисля, че усилията, които полага правителството на Борисов за икономическия възход на България, също са големи. Знам, че времето е много тежко, но искам да подчертая, че България води солидна финансова политика, т.е. онази стабилност, която ни е необходима в европейското пространство, тук се провежда усилено", коментира Меркел.

Тя добави, че България трябва да се съсредоточи върху усвояване на европейски пари за инфраструктурни проекти.

Меркел похвали Борисов
netinfo

Германският канцлер беше удостоена с титлата "Доктор Хонорис кауза" на Русенския университет, а от президента Георги Първанов получи орден "Стара планина".