Хасковлии спасяват египетски лешояди в Судан
Хасковлии спасяват египетски лешояди в Судан / снимки: DarikNews.bg, Хасково

От 12-дневна експедиция в Судан се завърнаха хасковлиите Ивайло Ангелов и Илия Илиев от Българското дружество за защита на птиците. Целта на посещението в африканската държава била да се докаже какво убива египетските лешояди, от които в България са останали едва 30 птици.

Виновник за гибелта на мигриращите птици се оказала суданската Национална електрическа компания, чиито необезопасен електропровод се оказал най-голямата заплаха за птицата. В Судан птицата се смята за свещена, защото според Корана с хитростта си египетският лешояд спасил живота на пророка Мохамед.

Пътуването на двамата активисти е финансирано от Британското кралско дружество за защита на птиците и фонда на Мохамед Бин Зайед, главнокомандващ на военновъздушните сили на Саудитска Арабия. „Не сме се притеснявали за живота си по време на експедицията", заявиха пред журналисти Ивайло и Илия.

Те обаче признаха, че всяка тяхна стъпка била следена от служба „Сигурност" на Судан. Единственото им отклоняване от пътя им коствало задържане за пет часа в местен полицейски участък.

„Хората живеят в колиби от колове и стари автомобилни гуми, но това не им пречи да са много щастливи, защото не се интересуват от нищо ставащо покрай тях", разказа Илия, който е популярен фотограф и видеооператор. Тъй като снимането в Судан се оказало забранено той ползвал миниатюрни камера и фотоапарат, за да заснеме експедицията, без да предизвиква неодобрението на властите. Освен пейзажи в Судан е забранено да се снимат и жени, защото местните вярват, че така „се отнема душата им", разказа Илия.

Той и колегите му от Дружеството за защита на птиците трябва да разработят проект за подобряване на електропроводната мрежа на Судан, чиито примитивен вид в момента, застрашава рядката птица. През декември прородозащитниците планират нова експедиция до Африка  - този път до Кения и Етиопия.

Още новини от Хасково