Бизнесът: Няма сделка с властта за осигуровките, имаме пакет от условия
Бизнесът: Няма сделка с властта за осигуровките, имаме пакет от условия / снимки: БГНЕС
Васил Велев за пакета от условия
33463
Васил Велев за пакета от условия
Георги Стоев за увеличаването на осигурителната тежест
  • Васил Велев за пакета от условия
  • Георги Стоев за увеличаването на осигурителната тежест

Работодателите не са се съгласявали с 2-процентното увеличение на осигурителната тежест. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев на дискусия за бюджет 2011, организирана от НДСВ. Велев допълни, че бизнесът е склонен да обсъжда скока на осигуровките, но при изпълнение на пет условия, поставени от работодателите. Сред тях е идеята работникът и работодателят да поемат по равно - 50:50, приносът към фонд „Пенсии", от 2012 година да се върне старият ред за плащане на болничните, като първият ден се поема от работодателите, а следващите два - от Националния осигурителен институт. Работодателите настояват още да се поемат ясни ангажименти за реформи в здравеопазването.  Ето какво каза Велев:

Истината е, че работодателите са склонни да обсъдят това увеличение, но в пакет с още пет други въпроса и само в пакет. Тоест ако другите предложения не се приемат, абсолютно категорично се смята, че няма такъв разговор. Това е крайният компромис, до който ние можем да стигнем. Тоест в пакет с тези пет условия, в които важното е реформата в здравеопазването, важно е съотношението 50:50 на осигуровките, важно е спирането на внасянето на фонд за гарантиране на вземанията на работници и служители, важно е връщане на болничните по стария начин на плащане, а не както сега първите дни да се плащат от работодателя и много важно е това държавата да започне да осигурява за сметка на бюджетите на съответните ведомства своите служители, които са с ранно пенсиониране, защото в момента осигуровките, които държавата плаща, не съответстват на пенсиите, които получават тези служители при ранно пенсиониране. Говорим само в пакет.

Междувременно в рамките на дискусията от партия НДСВ, както и икономически анализатори призоваха работодателите да не приемат искането за увеличаване на осигуровките. Според Георги Стоев от „Индъстри Уоч" ако вноската се вдигне с 2 пункта, то данъчно-осигурителната тежест за новите работни места ще скочи до 35 процента. Ето какво каза Стоев:

За новите работни места данъчно-осигурителната тежест ще скочи - от 32 процента, на 34-35-36 на сто при различни допускания. Тоест дори работодателите да идтъргуват намеренията срешу исканията на синдикатите, самите работодатели няма да спечелят, защото тежестта ще се увеличи за всички работни позиции. И второ, хората, които се опитват да влязат в момента в България с бизнес, да направят нови работни места, ще трябва да го направят при по-високи разходи за труд, тоест много от тях ще се откажат да правят инвестиции и да създават нови работни места. Може би каркосрочно ще му се запазят разходите за труд, но мнозинството работни позиции и все пак предприемачи и хора, които искат да инвестират, на тях ще им се увеличи данъчната тежест.

 Тоест сделката е кон за кокошка?

По-скоро сливи за смет.

 

Исканията на национално представителните работодателски организации в позицията им до медиите:

Работодателските организации са склонни да приемат увеличение с два пункта на вноските към Фонд „Пенсии", като част от социалноосигурителните плащания, но при следните условия, изпълнени едновременно:

 1. Държавата да започне да изплаща личните вноски на всички заети в бюджетната сфера от бюджетите на съответните министерства всеки месец, а не както е сега чрез единен трансфер към Националния осигурителен институт на три месеца. При закъснение на преводите ведомствата да се санкционират в съответствие със законовата регламентация - основен лихвен процент плюс 20%, както това се отнася за останалите работодатели.

2. Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната и Министерството на правосъдието да започнат да плащат завишени вноски за своите служители, отговарящи на срока за получаване на пенсиите и размера на тези пенсии, вместо разликата да се поема от заетите и работодателите в реалния сектор.

3. От 2012 г. да се преустанови временно въведената практика работодателите да плащат първите три дни болнични. Да се възстанови практиката първият ден болнични да се поема от работодателите, а следващите два - от Националния осигурителен институт.

4. Съотношението за приноса към Фонд „Пенсии" на заети и работодатели да се промени от 2011 г. на 45:55, а от 2012 г. да стане 50:50, както с консенсус беше замислена пенсионната реформа и по което има двустранни и тристранни споразумения.

5. За три години да се преустановят вноските във фонд „Гарантирания вземания на работниците и служителите".