Ангела Меркел пристига в България
Ангела Меркел пристига в България / Reuters
Ангела Меркел пристига в България
33445
Ангела Меркел пристига в България
  • Ангела Меркел пристига в България

Германският канцлер Ангела Меркел пристига на първото си посещение в България. Основните теми на разговорите й с президента и с премиера ще бъдат германските инвестиции в България и бизнесклимата, проблемът с ромите в Европа, готовността на страната за присъединяване към Шенгенското пространство.

Ангела Меркел пристига по покана на премиера Бойко Борисов и освен с него, ще се срещне и с президента Георги Първанов. Той ще я награди с орден "Стара Планина". Меркел ще бъде удостоена и със званието доктор хонорис кауза на Русенския университет, а вечерта ще изнесе публична лекция в хотел „Шератон", организирана от икономическия форум "България - Германия".

Извън тържествената част Меркел ще обърне внимание на намалелите германски инвестиции в България, на бързината и прозрачността на администрацията и съдебната система. Меркел ще трябва да разбере и защо две от най-големите германски фирми имат проблеми в България - електроразпределителната Е.ОН често търпи критики за некачествена работа, такива са упреците и към "Сименс" заради създадения хаос при издаване на лични документи.