Работодателите съгласни на 2% по-висока вноска за пенсия, но имат условия
Работодателите съгласни на 2% по-висока вноска за пенсия, но имат условия / Sofia Photo Agency
Работодателите съгласни на 2% по-висока вноска за пенсия, но имат условия
33443
Работодателите съгласни на 2% по-висока вноска за пенсия, но имат условия
  • Работодателите съгласни на 2% по-висока вноска за пенсия, но имат условия

2% увеличение на осигурителната вноска от 1 януари 2011 година предлагат и синдикати, и работодатели. Това съобщи след неформалните тристранни разговори министърът на финансите Симеон Дянков. Председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев заяви, че работодателите ще се съгласят на увеличението, но при определени условия. Синдикатите пък припомниха, че при неизпълнение на техните искания, може да се премине към ефективни протестни действия.

От думите на председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев стана ясно, че работодателите се завръщат в съвета за тристранно сътрудничество. Те се оттеглиха след като премиерът Бойко Борисов заяви, че пенсионната осигуровка ще скочи с 3%. Сега работодателите са се съгласили на увеличение от 2%: „При доста определени условия сме казали, че това е едно от компромисните решения, но не означава, че едно сме отстъпили, друго не сме - всички групи да поемат негативите от реформата, в това число военни, МВР и правосъдие, част от работодателите и част от заетите и да започне така, че оттук нататък този, който внася в съответните министерства, да си гарантира своята пенсия. Вноската му да гарантира, а не да бъде за сметка на работодателите, а да излизат и в икономката".

Друго предложение, което се обсъжда, е от 2017 г. плавно да се увеличава възрастта за пенсия. Въпреки уверението на премиера Бойко Борисов, че в понеделник ще стане ясно дали и с колко ще се увеличи пенсионната вноска, финансовият министър заяви, че по въпроса продължават неформални разговори: „Разбрахме се във вторник в 16 часа пак да се съберем и да продължим в този формат. Тогава ще има и окончателните сметки или поне някакви завършени сметки от Здравната каса, както и в НОИ се правят допълнителни сметки, затова се разбрахме за вторник следобед да се срещнем пак. На тристранна основа, неформално обаче, това не е все още формалната тристранка. Неформално, за да може, надявам се към средата или края на следващата седмица вече и формално да се срещнем и да обсъждаме".

Синдикатите пък заплашиха, че ако в най-скоро време не се излезе с окончателно решение, ще предприемат протестни действия.