БСП предлага осигурителната вноска за пенсия да се вдигне с 2%
БСП предлага осигурителната вноска за пенсия да се вдигне с 2% / netinfo
БСП предлага осигурителната вноска за пенсия да се вдигне с 2%
33440
БСП предлага осигурителната вноска за пенсия да се вдигне с 2%
  • БСП предлага осигурителната вноска за пенсия да се вдигне с 2%

Да се увеличи размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии" с 2 процентни пункта и тя да достигне нивото на 2009 г. Това предлага БСП, стана ясно на заседание на Националния съвет на партията.

Според социалистите друга мярка, която правителството трябва да предприеме, е да се увеличи размерът на осигурителната вноска за фонд „Безработица" на държавното обществено осигуряване от 1 на 2 на сто. От левицата посочват, че последните изявления на премиера Бойко Борисов доказват, че тези предложения са на дневен ред в кабинета.

„Какво предлагаме ние като конкретни, незабавни мерки сега? Увеличаване на размера на осигурителната вноска с 2 процентни пункта и тя да достигне нивото от 2009 година. Другото, което предлагаме, е увеличаване на вноската за фонд „Безработица" от 1 на 2 на сто. Другото, което предлагаме и многократно бе предлагано от нас: максималният осигурителен доход е равен на десет минимални работни заплати. Нека това правило да продължи да действа и сега. Прилагането на швейцарското правило за актуализиране на пенсиите, това, което бе прието от нашето правителство, все пак поне да има едно увеличаване на пенсиите да обере инфлацията. Друга мярка - увеличаване на стимула над всяка година осигурителен стаж за работа след предвиденото право на пенсия от 3 на 5 процента. Признаване времето на редовно обучение във висшите учебни заведения за осигурителен стаж", обобщи Драгомир Стойнев предложенията на БСП за пенсионната реформа.

Лидерът на БСП Сергей Станишев призова правителството да оттегли проектобюджета за следващата година. Намерението за вдигането на осигурителната вноска променя проходната част и рамката на бюджета, обоснова се бившият премиер. По думите му кабинетът трябва да оттегли внесения бюджет и да предложи актуализиран.