Путин и Берлускони обсъдиха включването на германски компании в Южен поток
Путин и Берлускони обсъдиха включването на германски компании в Южен поток / Reuters

Италианският премиер Силвио Берлускони гледа положително на предложението за участие на германски компании в проекта "Южен поток", предаде ИТАР-ТАСС.
    
Берлускони, който е на посещение в Русия, се срещна в Санкт Петербург с руския премиер Владимир Путин. Той каза на Берлускони, че германски енергийни компании изразили желание да се включат в газопровода и го попитал какво е мнението му. Италианският премиер отговори, че ако става дума за участие на нови страни в "Южен поток", и по-специално "за една голяма германска компания", то това е "абсолютно положителен принос". Така Европейският съюз ще проявява интерес към този много важен проект, създаден за доставка на газ за ЕС, отбеляза Берлускони.
     
Путин реагира със задоволство на становището на Берлускони и заяви, че руската страна ще работи по този проект, който с нищо не нарушава плановете на други компании, изпълняващи подобни проекти в този регион, в други региони на света. "Южен поток" несъмнено ще допринесе за повишаване на енергийните възможности и енергийната стабилност в Европа, подчерта руският премиер, цитиран от ИТАР-ТАСС.
       
Според информации в руския печат руският държавен газов гигант "Газпром" е предложил на "Винтерсхал" - енергиен филиал на германския концерн БА Eс Еф (BASF), дял от между 10 и 20 процента от бъдещия газопровод, предаде Франс прес. Инвестицията ще е за няколко милиарда евро, пише БТА.
       
"Винтерсхал" отрече да обмисля участие в "Южен поток". Италианската петролна група ЕНИ, която участва в проекта, обаче заяви тази седмица, че този вариант е разглеждан много сериозно.
       
Според германския печат "Газпром" се е опитал да привлече в "Южен поток" втората по големина германска енергийна компания Ер Ве Е (RWE), която вече участва в конкурентния проект "Набуко", посочва още АФП. Руският газов гигант отрече тази информация.
      
Берлускони каза още, че с общи усилия Турция е била убедена да разреши  газопроводът "Южен поток" да мине през нейни териториални води.  "Остават някои проблеми, свързани с минаването на проекта през други страни", призна той. "Сигурно
ще ми се наложи да поработя от дипломатическа гледна точка, за да я убедя една от тези страни да не създава никакви трудности по този проект", цитира ИТАР-ТАСС изявлението на италианския премиер, който не уточни коя страна има предвид.
      
"Южен поток" е замислен като конкуренция на европейския проект за газопровод "Набуко", отбелязва Франс прес. Предвидено е "Набуко" да започне да доставя "синьо гориво" за Западна Европа през 2014/2015 г. от Кавказ през Турция и Балканите, включително през България, като по този начин бъде заобикалена Русия.
      
Путин и Берлускони обсъдиха и стокообменът между двете страни, който, както отбеляза руският премиер, достига предкризисните нива. Напоследък стокообменът се е увеличил с 18 процента, каза Путин.