Хиляди германци протестираха в Мюнхен и Щутгарт
Хиляди германци протестираха в Мюнхен и Щутгарт / БГНЕС, архив

Десетки хиляди души протестираха в Мюнхен срещу енергийната концепция на германското правителство, предвиждаща атомните електроцентрали да продължат да работят по-дълго от предвиденото - до 2036 г., предаде ИТАР-ТАСС.

В края на септември кабинетът на Ангела Меркел реши последният ядрен реактор да бъде спрян не през 2022 г., както се планираше, а 14 години по-късно. Аргументът бе, че трябва да се гарантира стабилно енергоснабдяване през периода, в който страната постепенно ще мине възобновяеми енергийни източници. Правителството иска да прокара бързо законопроекта през парламента, за да може той да влезе в сила на 1 януари 2011 г. От удължаването на сроковете за закриване на атомните централи управляващите се надяват да получат от енергийните концерни 30 милиарда евро под формата на различни плащания.

В центъра на Мюнхен противници на атомната енергия образуваха жива верига, дълга повече от десет километра. От седемнайсетте германски реактора пет се намират в Бавария, чиято столица е Мюнхен. Според организаторите в акцията са се включили 50 хиляди, според полицията - около 15 хиляди, предаде ДПА, цитирана от БТА. Протестът бе организиран от граждански сдружения и от опозиционни партии, включително от социалдемократите, зелените и партията Левите.

В Щутгарт няколко десетки хиляди души се включиха в протест срещу голям инфраструктурен проект в югозападния германски град, предаде Асошиейтед прес.

Организаторът на проявата Кристофър Верц заяви, че 100 хиляди човека са излезли по улиците, за да се противопоставят на плановете за преместване на жп гарата на Щутгарт под земята. Според говорител на полицията обаче в протеста са се включили малко повече от 55 хиляди души.

Критиците определят проекта "Щутгарт 21" на стойност 4,1 милиарда евро като разхищение на средства. Поддръжниците му отговарят, че той ще освободи пространство в претоварения център на града и ще помогне за скъсяване на времетраенето на железопътни курсове в цяла Европа.

Проектът се превърна в проблем за канцлера Ангела Меркел. Тя го подкрепя, но така рискува нейната десноцентристка коалиция да загуби предстоящите през март регионални избори в провинция Баден-Вюртемберг, чиято столица е Щутгарт.