Кунгюн: Акциите на ДАНС в Родопите са закъснял, но здравословен акт за българската нация
Кунгюн: Акциите на ДАНС в Родопите са закъснял, но здравословен акт за българската нация / netinfo

Две са възможните дати за провеждането на Общо събрание на мюсюлманите от Казанлък.

Това стана ясно днес, след редовното заседание на Временното служебно джамийско настоятелство.
22-ри или 29-ти октомври - петък са двете дати, предложени от Настоятелството на мюсюлманите в местната джамия.
На коя от тях ще се проведе форум на местните мюсюлмани ще е ясно след съгласуване с Председателя на Висшия духовен мюсюлмански съвет, съобщи Мендерес Кунгюн, член на временното джамийско настоятелство.

На днешната среща са обсъждани и други въпроси, свързани с местните джамийски дела: членовете на временното настоятелство, са обсъждали Устава на мюсюлманското изповедание в Република България,като са дискутирали различни предложения, свързани с изработката на бъдещия проекто- устав , в контекста на провеждането на бъдещата Висша мюсюлманска шура,която предстои да се свика съгласно действащия устав от 1996 година от Висшия духовен мюсюлмански съвет.
Отчет за свършеното досега от временното настоятелство и проблема с липсващите отчетни книжа в джамията ,което възпрепятства ревизията също са били обект на заседанието.

За Дарик Мендерес Кунгюн уточни, че на сбирката днес не е повдиган и не е обсъждан въпроса с настояванията на мюсюлманите от Родопите за извинение от страна на ДАНС, по повод стартиралата акция в началото на седмицата срещу последователите на радикалната ислямска религиозна организация.
Кунгюн заяви, че ставащото по-скоро кара хората да се страхуват и стъписват от случващото се, като са повече загрижени за съдбата на мюсюлманското вероизповедание в България.


В качеството си на лидер на Национално турско обединение Кунгюн коментира акцията на ДАНС по следния начин: по думите му „ случващото се е в интерес на националната сигурност и на турско-мюсюлманската общност в страната".
Като представител на Турското обединение той заяви, че адмирират подобни акции на българското правителство, насочени срещу инвазията на нетрадиционната за местните мюсюлмани арабска ислямска школа.
Акциите на ДАНС в Родопите, Кунгюн определи като: закъснял акт, но пък здравословен за българската нация.