Виктор Орбан: Екокатастрофата в Унгария е овладяна
Виктор Орбан: Екокатастрофата в Унгария е овладяна / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Виктор Орбан: Екокатастрофата в Унгария е овладяна
33422
Виктор Орбан: Екокатастрофата в Унгария е овладяна
  • Виктор Орбан: Екокатастрофата в Унгария е овладяна

Екологичната катастрофа в Унгария вече е овладяна и няма да има вливане на замърсени води в река Дунав на унгарска територия, което означава, че няма опасност и за българската територия, заяви унгарският премиер Виктор Орбан след среща с българския премиер Бойко Борисов. Орбан благодари на българското правителство за навременната подкрепа за справяне с катастрофата и заяви, че България вече има силен партньор в лицето на Унгария. От своя страна премиерът Бойко Борисов посочи, че по време на срещата с унгарския си колега са обсъдили общата енергийна политика на Европейския съюз, данъчните системи на двете държави и очакванията на България за присъединяване към Шенген.

Унгарският премиер Виктор Орбан е подкрепил предложението на премиера Борисов, свързано с финансирането на приоритетния за Европейския съюз енергиен проект „Набуко". То е свързано с кредитите, които трябва да изтеглят седемте държави-участници по проекта, обясни Борисов. „Да изтеглим кредити от Европейската инвестиционна банка, но този дефицит, който ще направим с този кредит, да бъде изваден зад скоба и да не получат тези държави санкции за превишаване на дефицита от Брюксел", каза Борисов.

През февруари ще бъде проведена среща на върха между премиерите на тези седем държави, на която трябва да бъде избран начинът за финансиране. Унгарският премиер заяви, че страната му ще се стреми да поддържа икономиката си чрез пазара, а не чрез кредити и помощ от други места. България и Унгария са единни по отношение на подкрепата за бъдещо еврочленство на Хърватия.