Умуват за скок с под 3% на осигурителната вноска за пенсия
Умуват за скок с под 3% на осигурителната вноска за пенсия / снимка, архив: Sofia Photo Agency
Умуват за скок с под 3% на осигурителните вноски за пенсия
33404
Умуват за скок с под 3% на осигурителните вноски за пенсия
  • Умуват за скок с под 3% на осигурителните вноски за пенсия

Увеличението на вноските за пенсия от догодина да е под 3 на сто, този вариант обсъждат управляващите, обяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. По думите му се търси начин тези осигуровки да се вдигнат с най-малката възможна ставка. Срещу предложението на премиера Бойко Борисов за скок от 3 % се обявиха работодателите и се търси начин те да се върнат на масата на преговорите в тристранния съвет. Ето какво още каза министър Дянков пред журналисти в НС:

„От три дни работим много. И с премиера вчера работихме два часа. И преди това през последните дни с моите експерти, с други експерти, за да направим така, че с най-малката възможна ставка да се увеличат тези осигуровки. Защото съзнаваме, че допълнителната тежест ще падне не само върху работодателите, а и върху работниците. Надяваме се, че синдикатите са обяснили това на техните членове, че всъщност и работодатели, и работници губят от това. И излиза темата дали изсветляването на сивата икономика, с което България добре се справя през последните няколко години по данни от вчера, ще се забави, понеже като се увеличат социалните осигуровки, повече хора имат интерес да влизат в сивата икономика. За мен това е най-важната тема. Ще работим и днес, и утре... В понеделник ще предложим окончателно", каза вицепремиерът.

Запитан за по-конкретни цифри по отношение на увеличението на осигурителните вноски за пенсия, Симеон Дянков каза: „Ориентировъчно по-малко от 3 процента, съотношението ще бъде същото".