Празникът на духовната музика - на 16 и 17 октомври
Празникът на духовната музика - на 16 и 17 октомври / Дарик Габрово, архив

 

Осмото издание на Фестивала "Празник на духовната музика" ще се проведе на 16 и 17 октомври в Габрово. Тази година той няма да съвпадне с духовния празник на града - 14 октомври, когато се чества Света Петка Българска. В събитието ще вземат участие шест хорови формации от България и една от швейцарския град Тун.

Под мотото „Източно православни песнопения" ще бъде първият концерт в храм "Света Троица", в който ще се представят Женски хор "Мистика" от Добрич,  ансамбъл "Белканто" към Консерваторията в София, Женски хор "Донне да канто" от побратимения на Габрово швейцарски град Тун и хор Света Троца" от Пловдив.

„Тебе поем, господи!" е мотото на втория концерт в неделя, който ще се състои в художествената галерия "Христо Цокев".  В него ще участват Женски хор "Донне да канто" от град Тун, Швейцария, хор "Св. Св. Кирил и Методий"- София и Смесен хор "Акад. Петко Стайнов" от Казанлък.

Във втората концертна вечер ще се изпълнява сакрална музика от цял свят. Хоровете, съвместно с Габровски камерен оркестър ще изпълнят две меси от Шуберт и Моцарт.

Празникът на духовната музика е не само първият в страната фестивал на духовната музика, но е уникален  и с това, че изпълнителите не се повтарят. Организатори на проявата са Министерството на културата, община Габрово, Архиерейското  наместничество и Народно читалище „Габрово".