ЕК задейства механизъм за гражданска защита заради шлаката в Унгария
ЕК задейства механизъм за гражданска защита заради шлаката в Унгария / снимка: Sofia Photo Agency

Европейската комисия е задействала Европейския механизъм за гражданска защита във връзка за изтичането на токсични отпадъци от унгарския алуминиев завод. Това съобщи днес еврокомисарят по хуманитарната помощ и реагирането при кризи Кристалина Георгиева, предаде ИТАР-ТАСС.

"В Унгария стана екологична катастрофа, която няма да остане в националните граници и изисква общоевропейски отговор", каза Георгиева.

Говорител на унгарските екипи за борба с бедствието заяви междувременно, че разливът на червена тиня от хвостохранилището на алуминиевия завод "Айкал"  не е нанесъл щети на река Дунав. По думите на говорителя Тибор Добшон нови данни сочат, че равнищата на фактора pH в дунавските води възлизат на 8-8,2, което е в рамките на нормата. Вчера този показател бе 9, отбелязва Ройтерс.

Добшон посочи, че тези данни дават надежда и че засега няма замърсяване на водите на Дунав.  Той допълни, че спасителните екипи работят за намаляване на алкалното съдържание на разлива, който стана в понеделник, предаде Ройтерс.

ИТАР-ТАСС цитира пресаташето на румънската Национална администрация за водното стопанство Анна Мария Тънасе, която казва, че еколози постоянно следят за състоянието на водата в Дунав край румънските брегове, пише БТА. По думите й проби се взимат на всеки три часа, като ситуацията засега е нормална, но спасителните служби са в готовност и при нужда ще влязат в действие.

Експерти от Словакия, Хърватия и Сърбия също следят за състоянието на водата в Дунав, посочва ИТАР-ТАСС.