Известни са музикантите в тазгодишния Мост между поколения
Известни са музикантите в тазгодишния Мост между поколения / Диляна Стойчева

Шестата Национална фолклорна среща "Мост между поколения" предстои на 22 и 23 октомври. Вече са известни имената на музикантите и певците, които ще предадат опит и знания на младежи от цялата страна.

Майстори обучители инструменталисти тази година ще бъдат Пейо Пеев - гъдулка, Петьр Костадинов - гайда, Темелко Иванов - кавал, гл. ас. Владимир Владимиров –тамбура и Тончо Тонев - акордеон. Певиците, които ще споделят своя опит са Галина Дурмушлийска - Добруджа, Нели  Андреева - Родопи, Калинка Згурова - Странджа, Данислав Кехайов и Ваня Вълкова - Тракия, Кремена Станчева и Братя Митеви - Шоплук. Георги Андреев и Стоян Папуров ще водят уроци по композиция и аранжимент. Лектори на предвидената конференция ще бъдат етномузиколозите Румяна Цинцарска, и Лозанка Пейчева.

Организатор на този вече утвърден национален музикален форум е фондация "Песенен фолклор - Елена" - Търговище . Артистичен директор и автор на идеята е музикалният педагог и фолклорист Елена Василева.

Целта на срещата е да обедини и осъществи контакт между поколения изпълнители, педагози, фолклористи и фолклорни институции от България за опазване и съхраняване на традициите, за отдаване заслужено внимание, уважение и почит на майсторите - ветерани. Форумът се стреми още да спечели повече    млади ценители и пазители на  българските традиции.

Новото тази година е, че „Мост”-ът става пътуващ и този път срещата ще бъде в гр.Карлово. Но на всяка кръгла годишнина ще се завръща в Търговище, поясни Елена Василева.

Ще участват над 100 ученици от музикалните училища в Котел, Варна, Плевен и Пловдив, Широка Лъка от музикалните паралелки на ІІ СОУ в Търговище, както и студенти от Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив и от Шуменския университет.

По традиция по време на форума ще се състоят майсторски уроци по народно пеете и народни инструменти, по групи и на сцена, а също уроци по композиция. От тази година са включени и уроци по акордеон. Вечерта по време на първия концерт домакините от Карлово и гостите от всяко училище ще се представят с 10 минутна програма. Вторият ден продължава с майсторски уроци, надсвирване и надпяване между поколенията. Следва галаконцертът на майсторите.