Борисов: В момента гледам да спася държавата от кризата и го правя
Борисов: В момента гледам да спася държавата от кризата и го правя / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

С господин Костов не сме говорили, нека да обясня, защото и Орешарски и Менда Стоянова не искат да кажат истината такава, каквато е и къде шикалкавят всички по темата здравеопазване. Това каза пред бТВ премиерът Бойко Борисов.

„България има фискален резерв, той към днешна дата е 6,7 млрд., този резерв подпира борда. Важно е да се знае, че толкова пари изкарва българската икономика, толкова пари даваме за образование, култура, отбрана и всичко останало и неслучайно Брюксел наложи тази санкция за всяка държава, която се опитва да харчи повече от това, което изкарва. Полагаме много усилия за това да преструктурираме икономиката, за да изкарва държавата повече пари", обясни Борисов.

„Седнахме с Лекарския съюз и това го искаше цялата гилдия, възстанових не само закона, а и правдата. Парите, които се събират за здраве, ще бъдат плащани и ще бъдат само за здраве", каза премиерът. „Парите, които събират българите - 8% за здраве, вече е решено, те се харчат само за здраве. В споразумението ясно е разписано, натупаният резерв на здравната каса, защото лекарите разбраха, че ако го изтеглим целия резерв ще фалираме лева, събраният резерв към 31 декември 2010 г. остава във фискалния резерв, а от 1 януари парите които се събират за здраве, ще се харчат само за здраве", уточни още Борисов.

„Може би и вие написахте, че Борисов е подкрепил Турция за ЕС. Моля ви да следите това, което точно изговарям, подкрепяме европейската перспектива на Турция. Има критерии, които Турция трябва да изпълни. Аз не искам на границата си да имам азиатска Турция, а европейска перспектива на Турция. За членство в ЕС се взема решение от 27 държави, след покриване на глави. Една Хърватия е абсолютно готова, но продължава да бъде задържана", заяви Борисов. „Подкрепяме желанието на турския народ да стане европейски. Има дата тя е от 1959 г. - оттогава Турция кандидатства за ЕС. Има и поговорката за нероден Петко. Нека Турция да опре до влизането в ЕС и тогава ще проведем референдум. Тази тема не стои днес. Никой в Брюксел в момента не обсъжда дали Турция ще влиза в ЕС", коментира и другата актуална тема от седмицата премиерът.