НС гласува вота на недоверие срещу кабинета „Борисов
НС гласува вота на недоверие срещу кабинета „Борисов / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
НС гласува вота на недоверие срещу кабинета „Борисов"
33391
НС гласува вота на недоверие срещу кабинета „Борисов"
  • НС гласува вота на недоверие срещу кабинета „Борисов"

Народното събрание ще гласува днес внесения от опозицията вот на недоверие срещу кабинета на Бойко Борисов. Искането за оставка на правителството идва от БСП и ДПС и е заради проблемите в здравеопазването. Дебатите по вота се проведоха в четвъртък, а днес опозицията трябва да събере поне 121 гласа, с каквито не разполага, за да свали кабинета на ГЕРБ.

За това се очаква вотът да не мине и правителството да оцелее.

Това е първият вот на недоверие срещу кабинета на Бойко Борисов. Дебатите по темата - проблемите в здравеопазването, бяха проведени заедно с гласуването кандидатурата на новия здравен министър Стефан Константинов. Споровете продължиха пет часа в отсъствието на премиера Борисов, а за известно време от залата излезе и председателят на парламента Цецка Цачева. Единствено новоизбраният министър Стефан Константинов изслуша всички обвинения за проблемите в здравеопазването, които си размениха опозицията и управляващите, без обаче да предложат конкретни решения.

В края на дебатите изненадващо се появи и премиерът Бойко Борисов. Той не пожела да говори, раздаде автографи на левицата и на излизане от сградата на парламента обясни отсъствието си така: „Не съм безделник като тях, какво чухте от този дебат".

Необходимите гласове, които трябва да събере опозицията, за да прекрати предсрочно мандата на кабинета Борисов, са поне 121. БСП и ДПС разполагат с 77 депутата. И въпреки критиките на Синята коалиция към ГЕРБ за проблемите в здравеопазването и пенсионната реформа десните ще подкрепят управляващите. „Атака" също стоят зад премиера Борисов.

Последният кабинет оцеля след седем вота на недоверие. Вторият към кабинета Станишев беше заради политиката в здравеопазването и беше внесен от тогавашната опозиция на 22 февруари 2007 г.