Откриха мъртви риби в Дунав
Откриха мъртви риби в Дунав / Reuters
Откриха мъртви риби в Дунав
33389
Откриха мъртви риби в Дунав
  • Откриха мъртви риби в Дунав

Отровният разлив, предизвикан от индустриалната злополука в Унгария, засегна екосистемата на основния ръкав на Дунав, в който бяха намерени първите мъртви риби, съобщи Франс прес.

Част от токсичната кал, изляла се от унгарско хвостохранилище, вече е достигнала река Дунав. Унгарските власти правят всичко възможно да разредят концентрацията на силно алкалния отпадък. Засега не се съобщава за опасност за страните по течението на реката.

Всичката риба в малката река Марцал, в която първо е попаднало токсичното вещество, е мъртва, съобщи говорителят на унгарската агенция за борба с извънредните ситуации Тибор Добсън. Част от калта вече е достигнала Дунав.

Премиерът Виктор Орбан посети най-пострадалото село Колонтар: „Хората са отчаяни, нямат въобще вяра в никого. Преди две седмици е имало контролна проверка и според официалните доклади всичко е било наред. Вие обаче виждате какво означава това "всичко е наред"! Най-сериозното нещо, извън загубата на човешки животи, е замърсяването. Не знаем точният размер на замърсяването, имам предвид не като площ, а като съдържание на вредни вещества. Смятам, че това е сериозна екологична катастрофа - сериозна и голяма. Застрашени са и реките - някои от тях са замърсени на десетки километри от тук".

Според унгарските власти големият обем вода в Дунав няма да позволи киселинните отпадъци да достигнат дори до Будапеща.

Потокът от токсични отпадъци от аварията в завода за алуминий в Унгария вероятно няма да се отрази на екосистемата на река Дунав след град Комаром, заяви Емил Янак, директор на фирмата за водоснабдяване на този град, цитиран от Франс прес. Комаром е на 80 км западно от Будапеща и около 20 км под мястото, където започнаха да се вливат токсичните отпадъци в Дунава.

"Алкалното въздействие от замърсяването вероятно няма да повлияе на екосистемата на Дунава от Комаром надолу. Нивото рН на Дунава е само 8,4 в 16.00 ч. по Гринуич спрямо 9,1 два часа по-рано", заяви Янак. В нормални условия това ниво е около 8. "Уловената риба може да се яде, а водата в района е напълно годна за пиене", подчерта той.