Луксозен имот със сърнички и езеро в Пловдив впечатлил данъчните
Луксозен имот със сърнички и езеро в Пловдив впечатлил данъчните / снимки: НАП

Свръхлуксозен имот, разположен на площ от 2000 кв. м с изкуствено езеро и сърнички е бил най-впечатляващата гледка по време на данъчното GPS-заснемане. Това заяви шефът на дирекция „Комуникации" към НАП Росен Бъчваров. Експерти от НАП заснемаха днес луксозни имоти в Пловдивско, като целта е да се сравни декларираното от собствениците на имоти и реално притежаваното от тях.

Впечатляващият палат се намира в кв. „Остромила" в Пловдив. Още над 100 имота в Пловдив, Марково и Белащица са били сканирани въздушно чрез хеликоптер на Авиоотряд 28. Около 90 от тях са в двете родопски села.

Луксозен имот със сърнички и езеро в Пловдив впечатлил данъчните
netinfo

Снимките ще послужат на данъчните за идентифицирането им, което ще се извърши с помощта на общината. Предстои проверка на данъчния статус на собствениците, както и дали са декларирали печалбите си. Обобщаването на данните ще приключи в края на месеца, а резултатите от проверките се очаква да бъдат ясни до края на годината, обясни Росен Бъчваров.

По думите му сред заснетите имоти има и такива, които са притежание на държавни служители от Агенция "Митници" към Министерството на финансите. С хеликоптер се сканират имоти и край язовир Ивайловград, за които се твърди, че също са притежание на митнически служители.

Това е първата въздушна акция на НАП. Миналата седмица бяха заснети софийски имоти в подножието на Витоша. От проверките там се е оказало, че 6 от 7 имота са „фантоми", т.е. къщите съществуват, но не присъстват в регистрите. Има информация и за такива, които са вписани като фирмени, но се ползват за жилищни цели. Следващата седмица ще бъдат засечени и богаташките къщи по Черноморието.