Няма обвинени за радикален ислямизъм в Западни Родопи
Няма обвинени за радикален ислямизъм в Западни Родопи / снимкa: Дарик - Благоевград
Няма обвинени за радикален ислямизъм в Западни Родопи
33379
Няма обвинени за радикален ислямизъм в Западни Родопи
  • Няма обвинени за радикален ислямизъм в Западни Родопи

Окръжната прокуратура в Благоевград е образувала предварително производство, засега срещу неизвестни извършители, проповядвали радикален ислямизъм в района на Гоце Делчев и Разлог. Разследването продължава по два текста от наказателния кодекс, каза за Дарик благоевградският прокурор Людмил Коемджиев.

По време на извършените вчера процесуално-следствени действия са иззети печатни произведения на арабски език, вещи и пари, открити в домове и офиси на лица, за които тече повече от година разработка в Държавна агенция "Национална сигурност", подчерта прокурор Коемджиев. Той обаче отказа да съобщи стойността на конфискуваните пари.

Според източници на Дарик те не са повече от 40 000 лева. Пари не са намерени в дома на ходжата в Лъжница Мохамед Камбер. Жителите там вчера преградиха с телата си колите на ДАНС и полицията и счупиха стъкло на един от автомобилите.

Тази литература е била проверявана вече в ДАНС миналата година, преди шест месеца отново е върната на имама Камбер, коментира непосредствено след специализираната операция в дома на имама на село Лъжница Мохамед Камбер районният мюфтия Айдън Мохамед.

„Проверявани са действащи имами, някой се опитва да ги криминализира, а хората в района съответно си защитават религиозните водачи. Това е литература, която е минала през много граници, не само българската. Същата тази литература преди година е стояла в ДАНС, върната е на имама Камбер е преди шест месеца и сега отново го обвиняват. Ние се съмняваме, че тук е замесен и Недим Генджев, замесени са и други органи, които от месеци се опиват да дестабилизират положението в България", категоричен е мюфтията Айдън Мохамед.

Открити са голям брой пропагандни материали с радикално съдържание, проповядващи религиозна омраза и промяна на конституционно установения ред, издадени от фондация "Ал Уакф Ал Ислами". Иззети са финансови документи, сочещи незаконно финансиране на активистите и нарушения на данъчното законодателство от тяхна страна, съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Интервюто с благоевградския прокурор Людмил Коемджиев чуйте в прикачения звуков файл.