Побратими градове си дават среща в Несебър
Побратими градове си дават среща в Несебър / DarikNews
Побратими градове си дават среща в Несебър
33372
Побратими градове си дават среща в Несебър
Побратими градове си дават среща в Несебър
  • Побратими градове си дават среща в Несебър
  • Побратими градове си дават среща в Несебър

„Мисията ни е побратимяване на общински градове в България и Гърция, което е силен инструмент за икономическо и културно развитие”. Това заяви  в Несебър Никос Михос от Асоциацията на местни власти в Ксанти – Гърция по време на Първата международна среща “Побратимяванията на градовете - добри практики за ефективно сътрудничество”.

По думите му, в момент на световна икономическа криза, този инструмент трябва да бъде подсилен. Такава заповед е дала и Европейската комисия, а именно, подкрепа на побратимяването на общини в двете страни.  Според Михос, работата обаче трябва да стане и на местно ниво.

Форумът се реализира в рамките на проект „Т-Т Accelerator – Катализатор за инициативи на побратимените градове”, по който Асоциация на Българските Черноморски Общини е партньор и организатор.  Бяха обсъдени идеи за нови съвместни проекти и международни инициативи, които могат да бъдат финансирани по програма “Европа за гражданите” на Европейската комисия.

Редица мероприятия са били осъществени в рамките на сътрудничеството между Асоциацията на родопски общини (АРО), Асоциацията на общини и кметства –област Ксанти и Асоциацията на български черноморски общини (АБЧО). „Тези дискусии дават ползи не само за туризма, но и за икономиката”, допълни Михос.

„Подобни партньорства трябва да станат търсени при реализирането на европейски проекти, тъй като те задължително изискват връзка между няколко държави”, заяви изпълнителният директор на АБЧО Мариана Кънчева.

Според нея, подобна практика  би могла да допринесе и за обмена на туристи между България и Гърция. Те допълни, че  опитът в развитието на поклонническия туризъм, който южната ни съседка има, също може да бъде използван.

 

Чуйте какво сподели Никос Михос преди срещата в звуков файл: 1

Още подробности от Мариана Кънева в звуков файл: 2