Шестима ловци яли диво прасе, заразено с трихинелоза
Шестима ловци яли диво прасе, заразено с трихинелоза / снимка: Sofia Photo Agency

Месо от заразено с трихинелоза диво прасе са консумирали шестима души от Смолянско. Животното е било отстреляно от ловна дружинка от Неделино, а пробата е била подадена за изследване на 5 октомври, съобщиха от пресцентъра на Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС). Още преди да се изясни дали месото е заразено, шестима ловци са яли от него.

След положителният резултат за наличие на трихинели са предприети незабавни мерки за издирване и конфискуване на месото, което ще бъде унищожено в екарисаж. Пробите са изпратени за допълнителен анализ и потвърждение в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарно-медицински институт към НВМС.

Трихинелозата е сравнително често срещано заболяване при дивите прасета. Те се заразяват обикновено при консумация на гризачи, които са носители на болестта. Важно е хората да знаят, че месото, включително и това на закланите домашни прасета, трябва да се изследва и не бива да се консумира преди да излезе отрицателен за трихинела резултат. РВМС-Смолян прави такива изследвания и резултатите стават готови в рамките на  ден след подаване на пробата, коментира директорът на регионалната ветеринарномедицинска служба д-р Атанас Хвойнев.