WWF се опасява от сериозни екологични проблеми заради инцидента в Унгария
WWF се опасява от сериозни екологични проблеми заради инцидента в Унгария / Reuters

Международната природозащитна организация WWF се опасява от сериозни екологични проблеми, заради инцидента в Унгария, съобщават от организацията. В писмо до медиите те изразяват силна тревога от дългосрочния ефект върху околната среда след аварията с хвостохранилището в алумиениевата компания в унгарския град Айка, на 160 км югозападно от столицата Будапеща. „Това е безпрецедентна авария, която засяга дълбоко екосистемите, влажните зони и повърхностните води на региона и показва колко беззащитни са запасите ни от питейна вода", заявява Габор Фигецки, заместник-ръководител на WWF-Унгария.

Според д-р Золтан Илеш, държавен секретар по защита на околната среда на Унгария, страната е съвсем в началото на премахването на последствията. Първо трябва да бъде събрана токсичната тиня, а после да се неутрализира, преди да достигне Дунав, което ще стане след около 5 дни.

„Надявам се инцидентът в Колонтар да не е толкова сериозен, колкото изтичането в Бая Маре", заяви Андреас Бекман, директор на Дунавско-Карпатската програма на WWF. „До момента изтеклата тиня не би трябвало да се окаже пряка опасност за Дунав, но в Унгария наскоро валя много и това ще позволи на утайката да се разпространи по-бързо и вероятно ще навлезе в Дунав. Трудно е да преценим как ще се отрази това на околната среда. Тежките метали не изчезват бързо. Това е повод да си припомним, че в района на Дунав има много подобни хвостохранилища, някои са изоставени, други - не. Някои съдържат тежки метали и радиоактивни елементи. Нито едно от тях не е напълно безопасно и този инцидент показва това".

В Унгария има две други подобни рафинерии с около 50 млн. куб. м. токсични утайки във високо чувствителни райони близо до реки (като тази в Алмашфузито на брега на Дунав) или карстови водни басейни, което заплашва дивата природа, влажните зони и питейната вода.