Продължава почистването на засегнатите от токсичното замърсяване райони в Унгария
Продължава почистването на засегнатите от токсичното замърсяване райони в Унгария / снимка: Reuters

Работата по почистването на наводнената с токсични отпадъци зона в Унгария продължава. Злополуката причини смъртта на четирима души и застрашава екосистемата по поречието на Дунав, съобщи Франс прес, позовавайки се на властите в Будапеща.

В почистването участват 500 души. Чистим улиците и къщите с водни струи с високо налягане под ръководството на Националната здравна служба, каза за АФП говорителката на службата за борба с бедствията Тимеа Петроци. Почистват се и реките.

Спасителите търсят вече не петима, а трима души. По най-нови данни загиналите са четирима, а трима са в неизвестност. Ранени са 123-ма души, 61 от тях са в болница - главно с изгаряния, причинени от токсичните утайки, уточни тя.

Унгарското правителство обяви извънредно положение в три области в Западна Унгария след злополуката в завод за алуминий в град Айка (на 160 км западно от Будапеща). По все още неизвестни причини стената на местното хвостохранилище се скъса и около 1,1 милиона кубически метра червена отровна тиня заля седем съседни села.

Има опасност от екологична катастрофа, която заплашва фауната и флората по поречието на Дунав.

Замърсяването можеше да достигне област Дьор Мошон Шопрон, но благодарение на дъжда и започналото почистване на водите алкалното равнище в река Маркал е снижено, а щетите за река Рааб, която се влива в Дунав, ще бъдат значително по-малки, отколкото се опасявахме, каза експерт, цитиран от унгарската агенция МТИ.

Според Петроци водопроводната мрежа не е застрашена от замърсяване. Като предпазна мярка е забранено ползването на кладенците, поясни тя.

Забранено е да се използват за храна растения, засегнати от червената тиня, а също ловът и риболовът в областите, в които е обявено извънредно положение, допълва БТА.

Унгарската армия е възстановила разрушен от калния поток мост в Колонтар.