Тече съвместна операция срещу ислямистка организация, свързана с Ал Кайда
Тече съвместна операция срещу ислямистка организация, свързана с Ал Кайда / Dariknews.bg
Тече съвместна операция срещу ислямистка организация, свързана с "Ал Кайда"
33311
Тече съвместна операция срещу ислямистка организация, свързана с "Ал Кайда"
  • Тече съвместна операция срещу ислямистка организация, свързана с "Ал Кайда"

Окръжните прокуратури в Благоевград, Пазарджик и Смолян, във взаимодействие с МВР и ДАНС провеждат специализирана операция по пресичане дейността на нерегистрирания български клон на ислямистката организация „Ал Уакф Ал Ислями", съобщиха от пресцентъра на МВР. Извършват се обиски и претърсвания на установени жилища и офиси, ползвани от нелегалната структура.

Открити са голям брой пропагандни материали с радикално съдържание, проповядващи религиозна омраза и промяна на конституционно установения ред. Иззети са финансови документи, сочещи незаконно финансиране на активистите и нарушения на данъчното законодателство от тяхна страна. 
Фондация „Ал Уакф Ал Ислами" е учредена в гр.Айндховен-Холандия и се финансира предимно от салафитски кръгове в Саудитска Арабия.

 След атентатите на 11.09.2001г. централата й е закрита, след като са разкрити контакти между нейни структури и групата, подготвила и извършила мащабните терористични атаки.

Зам.-окръжният прокурор на Смолян и говорител на смолянската окръжна прокуратура  Недко Симов потвърди за специализираната акция. На територията на смолянска област се извършват операции  в три общини - Доспат, Мадан и Рудозем. Тъй като делото съдържа секретна информация Симов отказа да даде повече подробности./Чуйте от прикачения звуков файл/