Великотърновска шахматистка със сребро от Олимпиада
Великотърновска шахматистка със сребро от Олимпиада / Дарик нюз

 

Огромен успех постигна националния отбор на България по кореспондентен шах, съобщи Светла Йорданова. Великотърновката е част от тима и заедно със съотборничките си Сабина Карапчанска от Сливен, Кремена Маринова от Троян, Стефка Димитрова от София и гросмайстор Маргарита Бочева от Враца спечели сребърните медали. След две години оспорвана битка, между 11 отбора вече е ясно, че на първите три места са Полша, България и Италия. Нашите и полякините са с равни точки по 27, но по допълнителни показатели златото е за тях. Най- много точки за България е спечелила Карапчанска- 8,5, които са и донесли гросмайсторско звание. Светла Йорданова е постигнала 6, 5 от 10 везможни точки. Олимпиадата по кореспондентен шах се играе по Интернет. Провежда се за осми път, като българките са дебютантки. Освен призьорките в настоящото издание участваха и отборите на Германия, Словакия, Чехия, Аржентина, Испания, Португалия, Англия и Съединените щати.

Успехът на българките е впечатляващ, тъй като до сега единствено мъжете са постигали подобно класиране през 60- тте години на миналия век. От миналата година у нас има и Федерация по кореспондентен шах, информира още Светла Йорданова.

През следващата седмица в Пловдив в ще се проведе Европейската клубна купа за мъже и жени, като международната майсторка от старата столица е сред десетте избрани съдии от България.