Икономисти: По-високата вноска за пенсия ще увеличи сивата икономика
Икономисти: По-високата вноска за пенсия ще увеличи сивата икономика / снимка, архив: БГНЕС
Икономисти: По-високата вноска за пенсия ще увеличи сивата икономика
33305
Икономисти: По-високата вноска за пенсия ще увеличи сивата икономика
  • Икономисти: По-високата вноска за пенсия ще увеличи сивата икономика

Увеличаване на сивата икономика с вдигане на вноската за пенсия, прогнозират икономистите от Независимия съвет за пенсионна реформа. Според тях с вдигането на осигуровката с 3 на сто правителството се е отказало от здравна и пенсионна реформа.

В България 57 на сто от хората се пенсионират, преди да достигнат пенсионната възраст, припомниха икономистите от Независимия съвет за пенсионна реформа. Според тях с увеличаване на вноската за пенсия с 3 на сто все повече хора ще се пенсионират по-рано. По този начин няма да се постигне целта на правителството да се намали дефицитът в Националния осигурителен институт, коментира Георги Ангелов от Института „Отворено общество”.

Според него синдикатите са излъгали премиера, че в Европа е масова практика да се вдигат осигуровките вместо пенсионната възраст. От началото на кризата 17 страни членки на Европейския съюз са намалили данъчно-осигурителната тежест, обясниха икономистите. Данните сочат, че Чехия, Унгария, Словакия, Швеция, Финландия и Холандия дори са намалили осигуровките.

Според европейския индикатор за бизнес доверие България е сред най-рисковите страни в Европа. По мнението на експертите една от причините е, че синдикатите са посъветвали правителството да увеличи дефицита. По думите им увеличаването на данъците ще доведе до рецесия, а безработицата ще се увеличи.