НС първо избира нов здравен министър, после дебатира по вота
НС първо избира нов здравен министър, после дебатира по вота / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
НС първо избира нов здравен министър, после дебатира по вота
33296
НС първо избира нов здравен министър, после дебатира по вота
  • НС първо избира нов здравен министър, после дебатира по вота

След едночасови процедурни надцаквания между управляващи и опозиция, в отсъствието на премиера Бойко Борисов и на министъра на здравеопазването в оставка Анна-Мария Борисова, и присъствието единствено на вицепремиера Симеон Дянков, започна обсъждането на проекта за персонални промени в правителството. Той беше представен от заместник-министър председателя Дянков. Докато той говореше депутатите от опозицията удряха по банките в знак на протест срещу разместването на точките от седмичната програма. Звуци от атмосферата в пленарната зала може да чуете в аудиофайла.

Заради отсъствието на министър-председателя от залата и изместването на вота на недоверие след гласуването на новия министър, от БСП настояха председателят на парламента Цецка Цачева да не ръководи заседанието днес и да отстъпи мястото на заместника си Анастас Анастасов. Цачева обясни, че практиката да се измесват точки в дневния ред е наложена от предишното Народно събрание.

Депутатите излязоха в почивка по настояване на левицата, за да бъде повикан премиерът в залата. Но след като изминаха 15-те минути, а  Борисов не се появи, заседанието продължи.

В началото на днешното пленарно заседание съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова предложи гласуването на номинирания Стефан Константинов за нов здравен министър да е първа точка в седмичната програма за работа на депутатите. Залата гласува „За" това предложение, въпреки острата реакция на левицата, която  възрази, тъй като днес е първият пленарен ден от месеца и парламентарните групи имат право да посочват точки в дневния ред без гласуване.

БСП настояваше първа точка да са разискванията по искането за оставка на правителството заради провал тъкмо в политиката на здравеопазването, внесено от социалистите и ДПС. „Това ще бъде част от политическата игра на управляващите да обезличат предложения вот на недоверие", посочи Мая Манолова от Коалиция за България.

Повече от месец социалистите и ДПС умуваха каква да бъде темата на първия вот на недоверие към правителството на ГЕРБ. След като накрая се обединиха той да бъде за провала в политиката на здравеопазването, преди да внесат мотивите към искането, премиерът Бойко Борисов прие оставката на здравния министър Анна-Мария Борисова. Това не отказа опозицията, която миналия петък събра 76 (при нужни 48) депутатски подписа, за да внесе искане за оставка на кабинета.

Необходимите гласове, които трябва да събере опозицията, за да прекрати предсрочно мандата на правителството на Борисов, са минимум 121. БСП и ДПС разполагат със 77 депутати. „Атака" ще гласува срещу искането за оставка на правителството, Синята коалиция също ще бъде против.