Букурещ следи качеството на река Дунав заради инцидента в Унгария
Букурещ следи качеството на река Дунав заради инцидента в Унгария / снимка: Reuters

Румънското Министерство на околната среда съобщи, че непрекъснато следи качеството на водите на р. Дунав заради сериозното замърсяване, причинено от вчерашния тежък промишлен инцидент в Унгария, предаде АФП.

Според експерти на министерството поне до днес следобед не се очаква надвишаване на максималните допустими стойности на замърсяване на румънска територия. Унгарското правителство потвърди, че към момента не съществува никакъв риск от замърсяване на Дунав в Румъния, се посочва в съобщение на министерството.

Според Шандор Тот, представител на унгарските служби за управление на водите, може да се очаква токсичната тиня, която изтече от хвостохранилището на алуминиев завод в Западна Унгария, да стигне до Дунав за около четири-пет дни, отбелязва БТА.

По думите му вече може да се говори за бедствие, тъй като ручеят Торна, в който са се излели токсичните вещества, се влива в река Марцал, която на свой ред се влива в река Рааб - един от притоците на Дунав.

Стена на хвостохранилище в голям завод за алуминий в Западна Унгария се пропука в понеделник и наводни близки села.. Още трима души се смятат за изчезнали. Засегнати от наводнението са части от селата Колонтар и Девечер. Потенциално засегнати може да се окажат 300-400 жители, посочи говорителят на службата за борба с бедствията в област Веспрем Дьорд Бакош. Това е утайка, в която има висока концентрация на тежки метали, уточни по телефона Бакош. Той каза, че от резервоара са изтекли между 600 и 700 00 куб.м отпадъчни вещества от алуминиевото производство, част от които са силно токсични. За ликвидирането на последствията от разлива на токсични вещества в завод на алуминий в Унгария ще са необходими повече от година и милиони долари. Според унгарските власти изтичането вероятно е следствие от човешка грешка.