Криминализират укриването на осигурителните вноски
Криминализират укриването на осигурителните вноски / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Социалният министър Тотю Младенов
33289
Социалният министър Тотю Младенов
Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров
  • Социалният министър Тотю Младенов
  • Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров

От 1-ви януари догодина осигурителната вноска се увеличава с 3%, като 2% ще се внасят във фонд „Пенсии", а 1% ще отива във фонд „Безработица". Това е един от ангажиментите, които пое премиерът Бойко Борисов пред синдикатите след днешното заседание на съвета за тристранно сътрудничество. Въпреки че няма официално разписано споразумение за изпълнението им, правителството се ангажира още да изтегли от парламента проектозакона за изменение на Кодекса за социално осигуряване, който ще бъде преработен, и до 19 октомври ще бъде внесен за ново разглеждане от Министерския съвет.

„Другите ангажименти са свързани с криминализиране на укриването на осигуровки и ежегодно увеличаване на минималните осигурителни прагове", съобщи социалният министър Тотю Младенов. „Във връзка с политическото решение за повишаване на осигурителните вноски на държавното обществено осигуряване с 3% за следващата година, ръста на минималните осигурителни доходи с 5,6% също от следващата година, както и очакваната подобрена събираемост, вследствие на криминализирането на укриването на осигурителните вноски, които ще допринесат за допълнителни приходи в системата от порядъка на около 700 млн. лева допълнителни приходи в държавното обществено осигуряване за 2001 г.", заяви Младенов.

Според изчисленията на НОИ увеличаването на вноската с 3% ще натовари работодателите с 360 млн. лева допълнителни разходи през следващата година. Синдикатите оцениха положително намеренията на правителството, но предупредиха, че няма яснота дали в новия законопроект ще отпадне вдигането на осигурителния стаж за пенсия и на възрастта за категорийните работници.

„Ние сме доволни от това, че премиерът категорично разпореди законопроектът да бъде изтеглен от Народното събрание и вярваме, че Министерски съвет ще вземе това решение. В същото време протестния митинг на КНСБ на 7 октомври ще бъде проведен по начина, по който сме го предвидили по простата причина, че нямаме подписан протокол за съгласие. Имаме договорени точки, но подписи нямаме под нищо. Чухме и вярваме на премиера за това, което е потвърдил, но искаме да чуем и другите две важни мерки за нас как ще бъдат решени в полза на хората", обясни вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров.