Ревизия на Техническия университет искат студенти и ВМРО
Ревизия на Техническия университет искат студенти и ВМРО / снимка: Технически университет - Варна

За финансова ревизия на Техническия университет във Варна настояват студенти и местната организация на ВМРО. Те са изпратили сигнал до министъра на образованието и до главния прокурор, в който изброяват причините за искането си. Сред тях са нередности в приема в общежитията като липса на критерии, събиране на допълнителни такси и невръщане на депозити.

17 студенти са подписали сигнала, но само един от тях застана пред журналисти. Останалите се страхували, обясниха от ВМРО.

Авторите на сигнала обвиняват ръководството на университета в укриване на доходи, тъй като ползващите общежитие и плащащи наем студенти не фигурирали като такива в информационна система на вуза. Според сайта на Техническия легловата база в общежитията му е за 1500 души. В същото време на страницата на министерството на образованието е посочено, че учебното заведение стопанисва само блок 18, чийто капацитет е за около 600 студенти. Другите два блока – 13 и 15, били с неясен статут, тъй като настаняването в тях ставало на хотелски начала. Към месечния наем от 80 лв. се добавяли допълнителни такси като ползване на асаньор, климатик и балкон, и така сумата стигала до 200 лв.

През последната учебна година приемът в общежитията е бил извършен без ясни критирии. Поради тази причина студенти с по-висок бал не успели да се класират за сметка на такива с по-нисък, се оплакват още авторите на сигнала. Другото им обвинение към ръководствота на университета е, че не им връщат депозитите при настаняването в общежитие. От студентите се събирали по 50 лв., които освобождаването на стаите били задържани с мотива, че парите се използвали за поддръжка на блоковете.

Всички молби за прием в общежитие са одобрени и въпреки това има още 350 свободни легла, заяви пред Дарик директорът на „Студентски столове и общежития” в Технически университет – Варна Суави Хаджи. Той коментира, че няма студент, останал без стая, независимо от успеха му. Свободните места ще бъдат предложени на останалите университети във Варна, чиито студенти могат да кандидатстват за тях.

Решението за задържането на депозитите се взема от съвета на всеки блок, който е съставен само от студенти, коментира Хаджи. По думите му за всяка невърната сума е съставен протокол.

Блоковете 13 и 15 са дадени от предишното ръководство на университета на концесия на външни фирми, които определят размера на таксите, добави още Суави Хаджи.