Вдигат вноската за пенсия с 3%, здравната остава 8%
Вдигат вноската за пенсия с 3%, здравната остава 8% / снимка, архив: Sofia Photo Agency
Вдигат вноската за пенсия с 3%, здравната остава 8%
33279
Вдигат вноската за пенсия с 3%, здравната остава 8%
  • Вдигат вноската за пенсия с 3%, здравната остава 8%

С 3 на сто се вдига вноската за пенсионно осигуряване от догодина, а здравната остава 8 процента. Това съобщи премиерът Бойко Борисов пред Националния съвет на Българския лекарски съюз. Освен това министър-председателят е решил да отстрани от длъжност заместник финансовия министър Владислав Горанов от поста председател на Надзорния съвет на НЗОК. Решено е още да се криминализира в Наказателния кодекс неплащането на здравни вноски.

Всичките осем процента от здравните вноски, които плащат българите, ще се използват само за лечение, увери лекарите премиерът Бойко Борисов. По думите му предишните управляващи са вдигнали вноската с 2 процента, за да използват тези пари за пенсии. „На практика с парите от здраве тихомълком се плащат пенсии. Едно правителство, второ, трето... Защото така е удобно. На Дянков също му беше така удобно. Имаш едни готови пари, стоят там, подпират фиска", каза министър-председателят.

Същевременно премиерът заяви, че тези пари не са харчени. „Приказки от типа къде са парите, кой източи касата или се източва касата са лъжа. Една стотинка от тях не е пипната и те не  могат да бъдат и пипани", каза той.

Първоначално лекарите поискаха 205 млн. лв. за болнична помощ до края на годината. Днес са се договорили с правителството да се отпуснат 190 млн. лв. до 3 януари следващата година. Това са парите, които касата дължи на лечебните заведения и средствата, необходими до края на годината.

Друго искане на лекарския съюз е да се премахнат делегираните бюджети на болниците. „Това, което не се съгласихме в споразумението, искам специално да го кажа, прогнозируеми бюджети искате да бъде записано. Защото има тарикати, знаете, тази година са харчили 2 млн. примерно, ще кажат прогнозируемо ще изхарчим 4 млн. лв., няма такова нещо", категоричен бе Борисов.

Ще се промени управлението на здравната каса, като в него ще влязат повече представители на синдикатите и лекарите. На срещата председателят на лекарската колегия в Смолян д-р Емилия Апостолова заяви на премиера, че иска ясни правила за работа. „Искам да кажа, че Дянков е първият финансов министър в моя съзнателен живот, надявам се и последен, който остави моето семейство без коледна заплата", каза тя.

Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов пък обясни,че трудно ще се отменят лекарските протести, насрочени за 11 и 15 октомври. „Не мога дори да правя прогноза, хората са толкова изнервени, че не е изключено да има въпреки всичко", каза той. На срещата присъства и бъдещият здравен министър д-р Стефан Константинов. Той посъветва колегите си да се вслушат в премиера и председателя на съсловната организация и да решат дали ще излязат на протест.