Македонци с български паспорти ще протестират заради мито
Македонци с български паспорти ще протестират заради мито / снимка: БГНЕС

Македонци с българко гражданство ще протестират в четвъртък заради наредба на македонските власти. Според наредбата, която влезе в сила от 1 октомври, македонските граждани не могат да карат коли с чужда регистрация, ако не са платили мито. Това обявиха Петър Колев, съпредседател на сдружение "Преображение" и Митко Георгиев, председател на сдружение "Мост". Протестът ще бъде проведен на българския граничен пункт с Македония при Златарево и Ново село.

По думите на Георгиев, македонските власти са искали от граждани с български и македонски паспорти да платят за регистрираните в България автомобили такси от 1000 до 3000 евро. Според представителите на сдруженията близо 50 000 души с двойно гражданство са купили коли от България и са ги регистрирали в местни общини.

Митко Георгиев, който има македонско и българско гражданство, очаква от събраните такси в хазната на страната да влязат 30 млн. евро.

Колев и Георгиев казаха, че властите действали избирателно и конфискували колите единствено на македонците, които имали коли с българска регистрация, въпреки че наредбата важи за всички автомобили с чужди регистрационни номера.

Митко Георгиев твърди, че властите в Македония оказват и политически натиск над македонците с български паспорт, като се давало възможност на хората с българско гражданство, в случай че не искат да платят високата такса за колата си, да се откажат от адресната си регистрация в Македония. Така обаче ще загубят правото да гласуват на следващите избори, каза Георгиев.

От сдруженията поискаха правителството и министърът на българите в чужбина Божидар Димитров да обърнат внимание на проблема.